portaria-small

Πορταριά, η πανέμορφη πύλη για τα μυστικά του Πηλίου.

Η Πορταριά είναι ίσως το πιο γνωστό και τουριστικό χωριό του Πηλίου. Αυτό οφείλεται και στην παραδοσιακή ομορφιά του οικισμού αλλά και στο γεγονός πως βρίσκεται μόλις 12 χιλιόμετρα από τον Βόλο.
Επιπλέον, τον χειμώνα αποτελεί την τελευταία ίσως στάση ανεφοδιασμού για το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου (απέχει μόλις 13 χιλιόμετρα) ενώ στο κατέβασμα από εκεί είναι η στάση των περισσότερων χιονοδρόμων για φαγητό, καφέ και οτιδήποτε άλλο μπορεί να τους ξεκουράσει πριν την επιστροφή στον τελικό τους προορισμό.

↓ Διαμονή στη Πορταριά || ↓ Δείτε όλες τις φωτογραφίες || ↓ Χάρτης Πορταριάς || ↓ Snowcam από το χιονοδρομικό Πηλίου

portatia-pilio-πορταριά-πήλιο
Η πανέμορφη Πορταριά
Αν και η Μακρινίτσα χαρακτηρίζεται και όχι άδικα βέβαια ως το μπαλκόνι του Πηλίου, η Πορταριά δεν έχει σχεδόν τίποτα να ζηλέψει αφού από διάφορα σημεία του οικισμού της προσφέρει απέραντη θέα στον Παγασητικό κόλπο και την πρωτεύουσα της Μαγνησίας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το σημείο, λίγο μετά την είσοδο του ανακαινισμένου ξενοδοχείου Ξενία, που αξίζει να επισκεφτείτε και να κάτσετε για ένα καφέ, ανάλογα βέβαια και με την εποχή, προκειμένου να απολαύσετε την ομορφιά των πλαγιών του Πηλίου καθώς αυτές χάνονται μέσα στο ημιαστικό και αστικό τοπίο του Άνω Βόλου και Βόλου αντίστοιχα.

Πλατεία Μελίνα Μερκούρη

portaria-alley
Περπατώντας στα πέτρινα καλτερίμια της Πορταριάς

Ο επισκέπτης στην Πορταριά δεν πρέπει να παραλείψει να επισκεφτεί τις διάσημες πλατείες του χωριού. Η κεντρική πλατεία «Μελίνα Μερκούρη» είναι ίσως από τις πιο μεγάλες του Πηλίου και σίγουρα από τις πιο πολυσύχναστες και ομορφότερες. Αξίζει όχι μόνο να την περπατήσετε απολαμβάνοντας τις μυρωδιές που αναδίδουν τα πλατάνια, οι γλάστρες με τα λουλούδια, τα ξύλα που καίγονται στα τζάκια των σπιτιών και φυσικά τα ψητά και τα μαγειρευτά από τις γύρω ταβέρνες αλλά και να κάτσετε εκεί δοκιμάζοντας κάποιο από τα Πηλιορείτικα πιάτα όπως το ξακουστό σπετζοφάι και τα ψητά λουκάνικα της περιοχής τα οποία μπορείτε να συνοδέψετε με τοπικό τσίπουρο ή κρασί. Όπως φτάνετε στο κέντρο της Πορταριάς και λίγα μέτρα πριν τα σκαλοπάτια για την πλατεία, θα δείτε μία μεγάλη βρύση στην οποία πολύ πιθανό να γεμίζουν νταμιτζάνες με νερό. Από αυτό το σημείο του δρόμου και μέχρι αρκετά, κάποιες φορές, πιο πάνω θα βρίσκονται απλωμένα μικρά μαγαζάκια που πουλάνε όλα τα αγαθά του βουνού όπως γλάστρες με μυρωδάτα λουλούδια, φρούτα με συνηθέστερα τα ξακουστά μήλα Ζαγοράς, είδη οικιακής τέχνης, και πολλά γλυκά του κουταλιού αλλά και μέλι!

Πλατεία Αγίων Ταξιαρχών

Η δεύτερη μεγάλη πλατεία της Πορταριάς είναι αυτή των Αγίων Ταξιαρχών. Φαίνεται να είναι λίγο μικρότερη ενώ σίγουρα είναι πιο ήσυχη από την κεντρική. Προσφέρει όμως εξαιρετική θέα στον Παγασητικό κόλπο ενώ από εκεί αξίζει να περπατήσετε λίγο πιο πάνω και να δείτε τον μικρό καταρράκτη Κάραβο καθώς και μία διαφορετική θέα της Πορταριάς όπως απλώνεται στην πλαγιά του βουνού. Άλλη μία διαδρομή που αξίζει να περπατήσετε αν έχετε δυο τρεις ώρες διαθέσιμες, είναι το γνωστό και πανέμορφο μονοπάτι των Κένταυρων.

Πορταριά Διαμονή

Στην Πορταριά υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία και ξενώνες που κάποιες φορές όμως λόγω της εξαιρετικά μεγάλης ζήτησης δεν φτάνουν για όλους τους επισκέπτες. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να κανονίσετε από πριν το θέμα της διαμονής σας εκεί για παν ενδεχόμενο.

Αν δεν βρείτε δωμάτιο λόγω αυξημένης ζήτησης, μπορείτε να αναζητήσετε ξενοδοχεία στην Μακρινίτσα αλλά και στον Βόλο μίας και οι αποστάσεις ειναι πολύ μικρές. Αυτό ειναι και ένα απο τα μεγάλα πλεονεκτήματα της Μακρινίτσας αλλά και της Πορταριάς. Βρίσκονται πολύ κοντά στα ξενοδοχεία του Βόλου για την περίπτωση που δεν έχετε κλείσει και δεν καταφέρατε να βρείτε δωμάτιο στα κοσμοπολίτικα χωριά του Πηλίου.
Επιπλέον, μπορείτε να ρίξετε κ μία ματια στα υπόλοιπα ξενοδοχεία του Πηλίου για να πάρετε μία ιδέα σχετικά με την τοποθεσία, τις τιμές ή ότι άλλο θέλετε.

Φωτογραφίες απο τη Πορταριά

[nggallery id=54]

Χάρτης Πορταριάς

Get Directions

Snowcam από το χιονοδρομικό Πηλίου (Αγριόλευκες)

υψόμετρο 1340 μέτρα
Χιονοδρομικό Πηλίου snowcam
εικόνα απο το Snow Report

Πείτε μας τη γνώμη σας ή αφήστε κάποιο σχόλιο / Leave your comment

avatar
  Subscribe  
Notify of