24.2 C
Athens
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Ο ποταμός Βοϊδομάτης στο Ζαγόρι

Ένας από τους μικρότερους αλλά και πιο “τυχερούς” ποταμούς της Ελλάδας μίας και το μεγαλύτερο τμήμα του διασχίζει ένα από τα ομορφότερα σημεία της χώρας μας, το φαράγγι του Βίκου.

Ο Βοϊδομάτης είναι ένας μικρός παραπόταμος του Αώου με μήκος περίπου 15 χιλιομέτρων και είναι το ποτάμι με τα καθαρότερα νερά στην Ελλάδα και ίσως και την Ευρώπη. Πραγματικά όταν σταθήκαμε δίπλα στις όχθες του σε ένα σημείο μερικές εκατοντάδες μέτρα από το γεφύρι της Αρίστης και είδαμε τα διαύγεια των νερών του σε ένα αρκετά βαθύ σημείο εντυπωσιαστήκαμε καθώς τα νερά του Βοϊδομάτη αποτελούν τον ορισμό της φράσης “Να τα πιεις στο ποτήρι”.

Φωτογραφίες από τον Βοϊδομάτη | Διαμονή στο Ζαγόρι | Χάρτης Βοϊδομάτη

gefyri-kleidonias-voidomatis

Η καθαρότητα τους οφείλεται βέβαια σε μεγάλο σημείο στο γεγονός πως το ποτάμι βρίσκεται εξ’ ολοκλήρου μέσα στον εθνικό δρυμό Βίκου Αώου. Ο δρυμός ανακηρύχθηκε το 1973 με αποτέλεσμα να έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα για την προστασία της ευαίσθητης χλωρίδας και πανίδας της περιοχής, κάτι που διατήρησε και την καθαρότητα των νερών του ποταμού που είναι κρυστάλλινα αλλά και αρκετά παγωμένα όλες τις εποχές του χρόνου. Βέβαια το καλοκαίρι αρκετά σημεία του Βοϊδομάτη είναι ξερά κάτι που αλλάζει αμέσως με του που πέσουν οι πρώτες φθινοπωρινές βροχές και ξαναπάρει ζωή και χρώμα το πανέμορφο αυτό ποτάμι του οποίου τα νερά οδήγησαν στην κατασκευή πέτρινων πανέμορφων γεφυριών που αποτελούν πλέον πόλο έλξης για τους επισκέπτες της περιοχής.

Διαμονή στο Ζαγόρι

Απολαύστε από κοντά τον Βοϊδομάτη, το φαράγγι του Βίκου και όλες τις φυσικές και όχι μόνο ομορφιές της ευρύτερη περιοχής του Ζαγορίου βρίσκοντας ξενοδοχείο ή ξενώνα σε κάποιο από τα δεκάδες πανέμορφα Ζαγοροχώρια. Δείτε φωτογραφίες αλλά και σχόλια άλλων επισκεπτών μέσα από τις σελίδες του booking.com

Rafting και καγιάκ στον Βοϊδομάτη

Οι πηγές του Βοϊδομάτη βρίσκονται λίγο κάτω από το χωριό Βίκος στο κεντρικό Ζαγόρι και αφού διασχίζει το πανέμορφο φαράγγι του Βίκου συναντιέται με τον Αώο στην κοιλάδα της Κόνιτσας. Τα κρυστάλλινα αλλά και παγωμένα νερά του μπορείτε να τα χαρείτε κάνοντας καγιάκ και ή ράφτινγκ. Η συνηθέστερη και ευκολότερη διαδρομή ξεκινά από την γέφυρα της Αρίστης (βρίσκεται στο δρόμο ανάμεσα στην Αρίστη και το Πάπιγκο) και καταλήγει στο γεφύρι της Κλειδωνιάς που είναι και το τέλος του φαραγγιού του Βίκου. Είτε απολαύσετε το φυσικό αυτό τοπίο μέσα από το κανό σας είτε με τα πόδια σας το σίγουρο είναι πως θα το θυμάστε σαν μία από τις ομορφότερες διαδρομές που έχετε διανύσει ποτέ.

Φωτογραφίες από τον Βοϊδομάτη

Χάρτης Βοϊδομάτη

Προηγούμενο ταξίδιΑνδρίτσαινα
Επόμενο ταξίδιΗ Βυζίτσα στο Πήλιο.

2 Σχόλια

Subscribe
Notify of
guest
2 Σχόλια
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments

Ανανεώθηκαν πρόσφατα

Δείτε τη μαγευτική παραλία από το νέο σποτ του ΕΟΤ για το 2020, που βρίσκεται 2 ώρες από την Αθήνα και έχει αποσπάσει τις καλύτερες εντυπώσεις.
Παραλίες στη νότια Εύβοια για όλα τα γούστα. Στα ρηχά και πιο ήσυχα νερά του νότιου Ευβοϊκού ή στις συνήθως ταραγμένες αλλά μαγευτικές παραλίες του Αιγαίου;
Θηρασιά, περάστε απέναντι και ταξιδέψτε στον χρόνο Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση πως ήταν η Σαντορίνη πριν από αρκετές δεκαετίες δεν χρειάζεται να ανατρέξετε...