Ζαγορά στο Πήλιο

Κατηγοριοποιημένα ως ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΠΗΛΙΟ
Zagora-Pilio-Pelion-Agaion-travelphoto.gr
Ζαγορά. Πνιγμένη στο πράσινο του βουνού και το μπλε του ουρανού και του Αιγαίου.

Η πανέμορφη Ζαγορά είναι το μεγαλύτερο και σίγουρα ένα από τα ομορφότερα χωριά του Πηλίου καθώς απλώνεται σε καταπράσινη πλαγιά από την οποία προσφέρεται απλόχερα στον επισκέπτη η θέα στο καταγάλανο Αιγαίο πέλαγος.

Πρόσβαση στη Ζαγορά

Η πρόσβαση στο ανατολικό Πήλιο και τη Ζαγορά μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Η πρώτη και συντομότερη διαδρομή είναι αυτή μέσω Πορταριάς και Χανίων. Συγκεκριμένα θα διανύσετε από τον Βόλο 45 περίπου χιλιόμετρα τα οποία από τα Χάνια και μετά θεωρούνται δύσκολα καθώς σας περιμένουν πολλές και απότομες στροφές ενώ από το φθινόπωρο μέχρι και την άνοιξη οι πιθανότητες ομίχλης είναι ιδιαίτερα αυξημένες αυξάνοντας έτσι τον δείκτη δυσκολίας.

Φωτογραφίες από τη Ζαγορά | Διαμονή στη Ζαγορά | Χάρτης Ζαγοράς

Η δεύτερη διαδρομή είναι αυτή που ακολουθούν συνήθως οι επισκέπτες της Τσαγκαράδας. Θα ακολουθήσετε την παραλιακή διαδρομή από τον Βόλο μέχρι και τα Καλά Νερά στα οποία θα στρίψετε αριστερά για Μηλιές και εν συνεχεία τις ταμπέλες για Τσαγκαράδα. Μπορεί να είναι μεγαλύτερη κατά 27 χιλιόμετρα, είναι πιο άνετη ενώ αν δεν βιάζεστε ιδιαίτερα σας προσφέρει την δυνατότητα για μία πρώτη αλλά πολύ καλή γεύση από το Πήλιο.

Στη Ζαγορά Πηλίου
Στη Ζαγορά Πηλίου

Μερικά χιλιόμετρα πριν φτάσετε στη Ζαγορά, θα την αντικρίσετε στην απέναντι πλαγιά καθώς απλώνεται με τις 4 συνολικά συνοικίες της. Τον Άγιο Γεώργιο, την Αγία Κυριακή, την Αγία Παρασκευή και τον Σωτήρα. Αφού φτάσετε στο χωριό φροντίστε να επισκεφτείτε την πιο γνωστή και μία από τις ομορφότερες πλατείες του Πηλίου, αυτή που βρίσκεται στην συνοικία Άγιος Γεώργιος.

Ζαγορά Πηλίου απο μακριά
Η Ζαγορά Πηλίου από την απέναντι πλευρά όπως ερχόμαστε από Τσαγκαράδα.

Δείτε τα μαγαζιά που απλώνονται περιμετρικά της, μυρίστε τα πλατάνια και τις λουλουδιασμένες αυλές, πάρτε μία γεύση από τα επιβλητικά αρχοντικά του χωριού που θυμίζουν τη μεγάλη αίγλη που είχε ζήσει το χωριό και ξεκουραστείτε σε κάποιο από τα καφέ ή τις ταβέρνες της γραφικής πλατείας. Εκεί θα βρείτε επίσης την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου καθώς και την ξακουστή βιβλιοθήκη της Ζαγοράς με τα σπάνια χειρόγραφα.

Διαμονή στη Ζαγορά

Booking.com

Το σχολείο του Ρήγα Φεραίου

Άλλο ένα πολιτιστικό μνημείο της Ζαγοράς βρίσκεται στο δρόμο που οδηγεί στην παραλία Χορευτό που τους καλοκαιρινούς μήνες σφύζει από ζωή. Πρόκειται για το Ελληνομουσείο ή σχολείο του Ρήγα Φεραίου στο οποίο μαθήτευσαν μεγάλες μορφές του Ελληνικού πνεύματος όπως ο Άνθιμος Γαζής, ο Γρηγόριος Κωνσταντάς και φυσικά ο Ρήγας Φεραίος. Το σχολείο του Ρήγα Φεραίου χτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα, κάτι που το καθιστά το παλαιότερο σχολείο του Πηλίου, και είναι ένα πάρα πολύ καλά διατηρημένο δείγμα Πηλειορίτικης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Πριν φύγετε από τη Ζαγορά πάρτε μία γεύση από την γνωστή Πηλιορείτη κουζίνα δοκιμάζοντας σπετζοφάι ή κάποια πεντανόστιμη πίτα. Και ως γνωστόν επειδή μετά το φαΐ ένα καλό γλυκό είναι ότι πρέπει, δοκιμάστε κάποιο από τα περίφημα γλυκά που φτιάχνουν στο χωριό με κύριο συστατικό τα νόστιμα μήλα της περιοχής τα οποία άλλωστε αποτελούν σήμερα το σημαντικότερο εξαγώγιμο προϊόν του τόπου και στηρίζουν σημαντικότατα την οικονομία της Ζαγοράς αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

κείμενο/φωτογραφίες: Γιάννης Τσουρατζής

Φωτογραφίες από τη Ζαγορά

[nggallery id=119]

Χάρτης Ζαγοράς

Booking.com

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *