Παραλία Ναυάγιο στη Ζάκυνθο

Κατηγοριοποιημένα ως ΕΠΤΑΝΗΣΑ, ΝΗΣΙΑ
Ναυάγιο Ζάκυνθος
Η πασίγνωστη και πανέμορφη παραλία Ναυάγιο, Ζάκυνθος

Αν κάτι θυμόμαστε περισσότερο από την περσινή μας επίσκεψη στη Ζάκυνθο αυτό δεν είναι άλλο από τα μαγικά της νερά και τις ατελείωτες παραλίες της. Οι παραλίες του νησιού είναι τόσες πολλές που σίγουρα δεν φτάνει μία βδομάδα για να τις επισκεφτείτε και φυσικά να τις χαρείτε όλες ακόμα και αν πείτε πως θέλω να δω μόνο τις πιο τουριστικές ή τις πιο “χαλαρές” και απόμακρες. Το “χαλαρές” βέβαια θα εξαρτηθεί και από την περίοδο που πάτε στη Ζάκυνθο μίας και ακόμα και στα μέσα Σεπτέμβρη οι περισσότερες απ’ όσες πήγαμε είχαν αρκετό κόσμο.

Η παραλία Ναυάγιο

Η πιο γνωστή και παγκοσμίως φημισμένη παραλία της Ζακύνθου δεν είναι άλλη απ’ το Ναυάγιο. Αν και είχα δει τόσες φωτογραφίες απ’ όλες τις εποχές του χρόνο με όλες σχεδόν τις δυνατές καιρικές συνθήκες και αποχρώσεις του ηλιακού φωτός, η εμπειρία του να πας στο Ναυάγιο και να κολυμπήσεις στα μαγευτικά νερά του δεν περιγράφεται.

Η στιγμή που φτάνεις σιγά σιγά με το καϊκάκι καθώς παρατηρείς να ψηλώνουν όλο και περισσότερο οι κάθετες πλαγιές που περικυκλώνουν κυριολεκτικά την μοναδική αυτή παραλία σε συνδυασμό με το μοναδικό χρώμα των νερών του Ιονίου, στο πιο έντονο τιρκουάζ που ίσως έχετε δει, είναι πραγματικά μοναδική! Όταν πατήσεις το πόδι σου στη λευκή αμμουδιά νιώθεις πραγματικά τυχερός που βρίσκεσαι σε αυτό το μοναδικό τοπίο καθώς από πάνω σου ορθώνονται οι τεράστιες πλαγιές, κάτι που δεν μπορείς να καταλάβεις φυσικά βλέποντας φωτογραφίες.

Στο πίσω μέρος έχεις την παραλία με το σκουριασμένου κουφάρι του πλοίου με το λαθραίο φορτίο που ναυάγησε εκεί το 1980, εξ ου και το όνομα Ναυάγιο, ενώ μπροστά σου σου “τραγουδά” μία θάλασσα “Σειρήνα” που σας προκαλεί να ανακαλύψετε όλες τις αποχρώσεις του μπλε και του γαλάζιου!

Αγιος Νικολαος Ζάκυνθος
Η μικρή παραλία στο ψαροχώρι του Αγίου Νικολάου στη Ζάκυνθο (κλικ για να δείτε τη φωτό μεγαλύτερη)

Δωμάτια στη ΖάκυνθοBooking.com

“Θέματα προς συζήτηση”

Ο κόσμος φυσικά αρκετός. Εμείς πήγαμε μέσα Σεπτέμβρη και μας έκανε εντύπωση το πόσο κόσμο είχε για αυτή την εποχή του χρόνου ενώ κατά την αποχώρηση μας είχαν μαζευτεί αρκετά τουριστικά καραβάκια που παρατάσσονταν το ένα κολλητά δίπλα στο άλλο στον φλοίσβο της μαγευτικής αυτής παραλίας.

Η πληθώρα φυσικά του κόσμου και κυρίως των καϊκιών μπορεί να έχει και κάποιες αρνητικές επιπτώσεις στη ποιότητα των νερών καθώς σε κάποια σημεία και στα λίγο πιο βαθιά νερά είδαμε αφρό και κάποιες κηλίδες από πετρέλαιο, χωρίς να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε κατά πόσο αυτά βρομίζουν ή όχι από την καθημερινή παρέλαση προς και από την παραλία Ναυάγιο. Θα σας προτείναμε ούτως ή άλλως να επισκεφτείτε το Ναυάγιο όσο πιο νωρίς γίνεται μέσα στη μέρα προκειμένου να αποφύγετε τα μεγάλα πλήθη των τουριστών (αν και αμφιβάλλουμε πως κάτι τέτοιο είναι δυνατόν τους “καυτούς” τουριστικούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.)

Προς τη παραλία Ναυάγιο, Ζάκυνθος
Πηγαίνοντας προς το Ναυάγιο (κλικ για να δείτε τη φωτογραφία μεγαλύτερη)

Πως να απολαύσετε περισσότερο το Ναυάγιο;

Μία άλλη εναλλακτική είναι να νοικιάσετε ένα μικρό καϊκάκι (βαρκούλα θα το λέγαμε καλύτερα) για όλη τη μέρα, εσείς θα είστε ο οδηγός, ώστε να πάτε να κάτσε τε στο Ναυάγιο όσο θέλετε.

Αυτό έχει το επιπλέον όφελος ότι δεν είστε αναγκασμένοι να μείνετε στη παραλία όσο προβλέπεται για το καΐκι και το εισιτήριο που θα πληρώσετε για να σας μεταφέρει στη παραλία αλλά να κάτσετε όσο διάστημα επιθυμείτε, ακόμα και όλη μέρα. Δυστυχώς, εμείς πληρώσαμε για να μείνουμε 45 λεπτά στη παραλία αλλά πάνω στο μισάωρο μας είπαν να ανέβουμε στο καΐκι και να φύγουμε.

Αυτό βέβαια μπορεί να έχει να κάνει και με το πλήθος των τουριστών που έχει τη συγκεκριμένη μέρα ή στιγμή στη παραλία, αν δηλαδή έχει γεμίσει με καΐκια και καραβάκια κάποιοι που είναι ήδη εκεί θα πρέπει να φύγουν λίγο πιο γρήγορα απ’όσο είχαν αρχικά συμφωνήσει.

Μήπως είστε κορόϊδα τελικά;

Σίγουρα, ένας καλύτερος σχεδιασμός των ανθρώπων στο ψαροχώρι του Αγίου Νικολάου και των ιδιοκτητών των μέσων μεταφοράς από και προς το Ναυάγιο θα ενίσχυε την εμπειρία και τις όμορφες αναμνήσεις από το πανέμορφο Ναυάγιο της Ζακύνθου.

Επίσης καλό θα ήταν να μην κατηγορεί ο ένας τον άλλο στον Άγιο Νικόλαο προκειμένου να πείσει πως αυτός προσφέρει το καλύτερο πακέτο μεταφοράς από και προς τη παραλία Ναυάγιο. Πέσαμε δυστυχώς σε μία τέτοια περίπτωση που μας κατηγόρησε (μας είπε αυτολεξεί “κορόϊδα”) επειδή σύμφωνα με τη δική του κρίση κάναμε βιαστική επιλογή αφού αυτός προσφέρει τα ίδια και σε καλύτερη τιμή. Γενικά τέτοιου είδους συμπεριφορές κατηγορώντας είτε τους πελάτες είτε τους συναδέλφους μόνο άσχημη εντύπωση και σχόλια προκαλούν.

Για την ενοικίαση ατομικού μικρού σκάφους για όλη μέρα δεν έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτό καλύτερα θα ήταν να ρωτήσετε είτε στη χώρα της Ζακύνθου, είτε στον Άγιο Νικόλαο ή σε άλλα μικρότερα ψαροχώρια στα οποία προσφέρεται αυτή η δυνατότητα.

Πρόσβαση στη παραλία Ναυάγιο

Όπως είπαμε και παραπάνω ο κύριος όγκος των καϊκιών και των πλεούμενων γενικά που μεταφέρουν τουρίστες στο Ναυάγιο ξεκινάει από το γραφικό ψαροχώρι του Αγίου Νικολάου το οποίο βρίσκεται 33 χλμ από τη πρωτεύουσα του νησιού, τη πόλη της Ζακύνθου. Συνεπώς υπολογίστε, αν ξεκινήσετε από κει, τουλάχιστον μία ώρα. Καλύτερα να φτάσετε όσο πιο νωρίς γίνεται για να έχετε την άνεση σας προκειμένου να δείτε και να διαλέξετε τη καλύτερη για τα γούστα σας προσφορά μεταφοράς προς και από τη παραλία Ναυάγιο. (δείτε τον χάρτη για πρόσβαση στο ψαροχώρι του Αγίου Νικολάου και για την ακριβή τοποθεσία του Ναυαγίου.)

Αξίζει να ρωτήσετε τα εξής:

  • Πόση ώρα θα κάνει το σκάφος σας για να φτάσετε στη παραλία
  • Πόσο καθαρό χρόνο θα μείνετε στη παραλία.
  • Πόσα άτομα χωράει το καΐκι ή πόσοι είναι προγραμματισμένο να είναι μαζί σας. Αυτό έχει σημασία γιατί όταν φτάσετε στη παραλία, αν είναι 30 άνθρωποι μέσα στο σκάφος μπορεί να καθυστερήσετε αρκετά στο να βγείτε στη παραλία (το ίδιο και να επιστρέψετε στο καΐκι όταν έρθει η ώρα να φύγετε) Αυτό σημαίνει πως πολύ πιθανόν να μειωθεί σημαντικά ο καθαρός χρόνος παραμονής σας στη παραλία.
  • Τι άλλο περιλαμβάνεται στη τιμή, εμείς για παράδειγμα στην επιστροφή σταματήσαμε στις πανέμορφες Μπλε Σπηλιές για βουτιά στα μοναδικά μπλε νερά των Επτανήσων. Μείναμε μόνο για 10 λεπτά και πραγματικά καλό θα ήταν να κανονίσετε για να μείνετε παραπάνω, πχ για ένα μισάωρο τουλάχιστον γιατί οι μπλε σπηλιές είναι πανέμορφες και αξίζει αρκετά να το συνδυάσετε έτσι.
  • Φυσικά τη τιμή για το όλο πακέτο.
Θέα που κόβει την ανάσα, πάνω ακριβώς από τη παραλία Ναυάγιο. Δεν ενδείκνυται για υψοφοβικούς. (κλικ για να δείτε μεγαλύτερη)
Θέα που κόβει την ανάσα, πάνω ακριβώς από τη παραλία Ναυάγιο. Δεν ενδείκνυται για υψοφοβικούς. (κλικ για να δείτε μεγαλύτερη)

Αφού γυρίσαμε από την μικρή εκδρομή στη παραλία Ναυάγιο, επιλέξαμε να γευματίσουμε στη ταβέρνα που ήταν στην άκρη της μικρής παραλίας. Δε το μετανιώσαμε αφού βρίσκεται κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα, τρώγαμε βλέποντας μικρά κοπάδια ψαριών να σουλατσάρουν μπροστά μας, κάτι που δεν το συμβαίνει και κάθε μέρα, σωστά;

Φωτογραφίες από τη παραλία Ναυάγιο

Χάρτης για Άγιο Νικόλαο και παραλία Ναυάγιο, Ζάκυνθος

Δωμάτια στη ΖάκυνθοBooking.com

Zante (Zakinthos in Greek) island is famous for its amazing beaches of all kinds. From long ones with gold sand and shallow wavy waters to rocky with deep and dark blue crystal clear sea. Nevertheless, what you will remember probably most is only one, Navagio beach will captivate your memories and probably make you visit Zante again at first chance.

Navagio beach means shipreck in Greek and obviously took its name from the ship that ended up on the beach after hitting on shallow waters while trying to cover from a severe storm. The ship’s name was Panagiotis and it was carrying an illegal cargo of cigarretes. This happened back in 1980 or 1982 according to others.

Access to Navagio beach

Most small tourist boats going to navagio beach set out from the small village of Aghios Nikolaos which is located 33 Kms north of Zante town, island’s capital. You better be there early in the morning so that you take one of the first boats to the beach. As you may already know, this is a very famous destination and in rush hour the beach can be literally crowded with people and tourists and saling boats on its shores. This is not ideal if you want to trully feel the unique landscape and enjoy the sea at Navagio beach.

Αγιος Νικολαος ΖάκυνθοςThe beach on the small fish island of Agios Nikolaos from where you may take the tourist boat that will take you to Navagio beach.

When you arrive at Agios Nicolaos village do a small research and dont buy tickets from the first kiosk you will find. Do some research and find out if you can have more time on the beach than the usuall offers.

Dive in the blue caves

Some boats to Navagio beach also stop on the blue caves (small caves where sunlight reflections create amazing deep blue colors on the rocks and sea waters) something that is worth doing.

They usually stop for ten-fifteen minutes in total where they take you inside the caves (these not deep at all and not completely roofed but its still very nice feeling being there) and then get out where visititors can swim in the blue very deep sea.

Put on your swim goggles and enjoy!

1 σχόλιο

  1. Τι ωραίες φωτογραφίες και πόσο ωραία η Ζάκυνθος ! Απο τους αγαπημένους μου καλοκαιρινούς προορισμούς . Για εμάς που είμαστε Πελοποννήσιοι η πρόσβαση στην Ζάκυνθο είναι πολύ απλή και γρήγορα με ένα πλοίο απο την Πάτρα απολαμβάνεις τις καταγάlανες μαγευτικές παραλίες της!

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.