18.3 C
Athens
Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, 2021

Το φαράγγι της Νέδας

Πρόσβαση στο φαράγγι της Νέδας

Επισκεφτήκαμε το πανέμορφο φαράγγι της Νέδας κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στη Φοινικούντα στα μέσα του Αυγούστου. Πρόκειται για μία ημερήσια εκδρομή που αξίζει τον κόπο καθώς, παρά τα 210 χιλιόμετρα που κάναμε (με την επιστροφή) αρκετά εκ των οποίων ήταν δύσκολα με πολλές στροφές και στενά περάσματα, η εμπειρία του μπάνιου στα νερά του ποταμού Νέδα και των καταρρακτών που πέφτουν σε αυτόν θα σας ανταμείψουν και με το παραπάνω.

Επειδή είχαμε μόνο μία μέρα στη διάθεση μας και τον δύσκολο δρόμο του γυρισμού στη Φοινικούντα, επιλέξαμε να δούμε ένα μικρό κομμάτι του φαραγγιού αλλά με τα ίσως πιο ενδιαφέροντα του σημεία όπως τον μεγάλο καταρράκτη, το πέτρινο γεφύρι, το Στόμιο, το εκκλησάκι της Παναγίας και άλλα.

Φωτογραφίες από το φαράγγι της Νέδας | Χάρτης για το φαράγγι.| Διαμονή στη Μεσσηνία (σύνδεσμος για το booking.com)

Η απόσταση λοιπόν από τη Φοινικούντα για το σημείο που έχουμε σημαδέψει στο χάρτη είναι 105 χλμ. Ξεκινάτε λοιπόν με κατεύθυνση τη Πύλο, περνώντας έξω από την Μεθώνη, και από τη Πύλο ακολουθώντας τον επαρχιακό δρόμο Κυπαρισσίας – Πύλου περνάτε διαδοχικά από Μαραθόπολη, Φιλιατρά και Κυπαρισσία.

Από Κυπαρισσία θα πάρετε τον δρόμο ΕΟ Πύργου-Κυπαρισσσίας και μετά από ορισμένα χλμ θα στρίψετε δεξιά προς Σιδηρόκαστρο (προηγείται το χωριό Αγαλιανή). Από εκεί θα περάσετε από τον Αυλώνα (φωτό 1) και τελευταίο χωριό πριν τον χωματόδρομο που θα σας οδηγήσει στο πέτρινο γεφύρι της Νέδας είναι ο Πλατανιάς.

Νέδα-φαράγγι-καταρράκτης
Κολυμπώντας στον καταρράκτη, φαράγγι της Νέδας (κλικ για πλήρες μέγεθος)

Ο μύθος του φαραγγιού της Νέδας

Η Νέδα ήταν η νύμφη στην οποία εμπιστεύτηκε η Ρέα τον γιό της Δία προκειμένου να τον γλυτώσει από τη μανία του Κρόνου που έτρωγε τα παιδιά του για να μην μπορέσει κανένα αργότερα να αμφισβητήσει την κυριαρχία του και να θελήσει να του πάρει τον θρόνο του ηγέτη των τιτάνων.

Η Νέδα που ήταν και θεότητα των νερών, ανέλαβε επιτυχώς το δύσκολο αυτό φορτίο και κράτησε τον Δία πλένοντας και λούζοντας τον στο όρος Λυκαίο, από το οποίο πηγάζει άλλωστε και ο ποταμός Νέδα (το ένα από τα ίσως δύο ποτάμια με θηλυκό όνομα, το άλλο θεωρείται η Αραπίτσα στη Νάουσα.)

Το ξωκλήσι της Παναγίας στο φαράγγι της Νέδας.
Το ξωκλήσι της Παναγίας στο φαράγγι της Νέδας.

Στο φαράγγι της Νέδας

Booking.com

Αφού λοιπόν επιστρέψουμε στο δρόμο των θνητών μπορούμε μετά το πέτρινο γεφύρι ακολουθήσετε το μονοπάτι προς τα αριστερά προκειμένου να βρεθείτε στην καρδιά του φαραγγιού.

Πανύψηλα δέντρα θα σας κρατήσουν σκιά καθ’ όλη τη διάρκεια προς το στενότερα σημεία του φαραγγιού και το σημείο της σπηλιάς μέσα από την οποία περνάει το ποτάμι και το Στόμιο που είναι ένα μεγάλο σκοτεινό τούνελ στο οποίο “χάνεται” το ποτάμι. Το δρόμο για αυτό το σημείο θα τον βρείτε κάτω αριστερά από τον πρώτο καταρράκτη με τη μικρή λιμνούλα που έχει συνήθως τιρκουάζ θολά νερά.

Καταρράκτης φαράγγι της Νέδας
Στο φαράγγι της Νέδας (κάντε κλικ στη φωτογραφία για να τη δείτε σε πλήρες μέγεθος)

Για να κατεβείτε στην όχθη του ποταμού θα πρέπει να πιαστείτε από τα σχοινιά που θα σας οδηγήσουν μερικά μέτρα πιο κάτω στα παγωμένα νερά της Νέδας(έτσι ήταν τον Αύγουστο του 2009). Δεν χρειάζεται εμπειρία στις αναρριχήσεις αλλά δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα που θα έχετε κάνει και απαιτεί φυσικά πολύ προσοχή για να μη γλιστρήσετε.

Από εκεί και πέρα, θα βρίσκεστε κάτω από τον μικρό καταρράκτη πριν τη σπηλιά στην οποία μπορείτε να μπείτε μέσα προκειμένου μετά από κολύμπι 100 περίπου μέτρων μέσα σε σκοτεινό φυσικό τούνελ, το Στόμιο (του οποίου την άκρη σχεδόν πάντα θα βλέπετε) να βγείτε από την άλλη πλευρά στην άλλη άκρη του δηλαδή.

spilia-stomio-nedas
επιστροφή μέσα από το φυσικό τούνελ της Νέδας.

Πρόκειται για μία μοναδική εμπειρία που απαιτεί βέβαια κολύμπι ακόμα και σε άπατα νερά μέχρι να βγείτε από την άλλη πλευρά. Για την επιστροφή και επειδή η ροή του ποταμού θα είναι κόντρα καλό θα ήταν να έχετε αδιάβροχη τσάντα στην οποία θα βάλετε τα πράγματα που δεν θέλετε να βραχούν και την οποία θα έχετε στη πλάτη σας προκειμένου να κολυμπήσετε τα μέτρα που χρειάζεται κόντρα στη ροή της Νέδας μέχρι να βγείτε στα μεγάλα γλιστερά βότσαλα της σπηλιάς.

Πολύ πιο εύκολη αλλά εξίσου όμορφη και απαραίτητη είναι η επίσκεψη σας στο μεγάλο καταρράκτη αλλά και το μικρό ξωκλήσι της Παναγιάς. Στο μεγάλο καταρράκτη είναι πολύ πιθανό να συναντήσετε αρκετό κόσμο γι’ αυτό όσο πιο νωρίς τόσο καλύτερα προκειμένου να απολαύσετε το πανέμορφο τοπίο και να αφουγκραστείτε τον μοναδικό ήχο των νερών που πέφτουν στην πανέμορφη βάθρα με τα πεντακάθαρα νερά.

Το ποτάμι της Νέδας

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω η Νέδα πηγάζει από το όρος Λυκαίο (1420 μέτρα υψόμετρο) και εκβάλει μετά από πορεία 32 χιλιομέτρων στο Ιόνιο πέλαγος και τον Κυπαρισσιακό κόλπο. H Νέδα αποτελεί το φυσικό σύνορο των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας από τα σημεία που περνάει γιαυτό και είναι δύσκολο να κατατάξουμε γεωγραφικά το που τοποθετείται το φαράγγι της Νέδας.

Κοντά στο φαράγγι της Νέδας

 

Μπορείτε να επισκεφτείτε την πρώτη πόλη της ανθρωπότητας, σύμφωνα με τον Ησίοδο, την Λυκοσούρα και συγκεκριμένα τα ερείπια της αρχαίας πόλης που βρίσκονται στους πρόποδες του Λυκαίου (12 χλμ από τη Μεγαλόπολη) και φυσικά τον μεγαλοπρεπή αρχαίο ναό του Επικούριου Απόλλωνα στον αρχαιολογικό χώρο Βάσσες.


Φωτογραφίες από το φαράγγι της Νέδας


Χάρτης για το φαράγγι της Νέδας

για οδηγίες πρόσβασης πατήστε πάνω στο κόκκινο σύμβολο που δείχνει το πέτρινο γεφύρι.

Τις μέρες αιχμής και κυρίως τον Αύγουστο ίσως να χρειαστεί να αφήσετε αρκετά ψηλά το αυτοκίνητο σας καθώς δεν υπάρχει οργανωμένος χώρος στάθμευσης και η σειρά των σταθμευμένων αυτοκινήτων φτάνει μέχρι αρκετά ψηλά. Γιαυτό και κυρίως στην επιστροφή που ο δρόμος είναι ανηφορικός καλό θα ήταν να έχετε γεμίσει τα παγούρια σας με μπόλικο νερό.

Διαμονή στη Μεσσηνία

Booking.com
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

Ανανεώθηκαν πρόσφατα

Δείτε τη μαγευτική παραλία από το νέο σποτ του ΕΟΤ για το 2020, που βρίσκεται 2 ώρες από την Αθήνα και έχει αποσπάσει τις καλύτερες εντυπώσεις.
Παραλίες στη νότια Εύβοια για όλα τα γούστα. Στα ρηχά και πιο ήσυχα νερά του νότιου Ευβοϊκού ή στις συνήθως ταραγμένες αλλά μαγευτικές παραλίες του Αιγαίου;
Θηρασιά, περάστε απέναντι και ταξιδέψτε στον χρόνο Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση πως ήταν η Σαντορίνη πριν από αρκετές δεκαετίες δεν χρειάζεται να ανατρέξετε...