[:el]Το φαράγγι της Νέδας[:en]Neda canyon river[:]

Κατηγοριοποιημένα ως ΗΛΕΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καταρράκτης φαράγγι της Νέδας
Στο φαράγγι της Νέδας (κάντε κλικ στη φωτογραφία για να τη δείτε σε πλήρες μέγεθος)

Πρόσβαση στο φαράγγι της Νέδας

Επισκεφτήκαμε το πανέμορφο φαράγγι της Νέδας κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στη Φοινικούντα στα μέσα του Αυγούστου. Πρόκειται για μία ημερήσια εκδρομή που αξίζει τον κόπο καθώς, παρά τα 210 χιλιόμετρα που κάναμε (με την επιστροφή) αρκετά εκ των οποίων ήταν δύσκολα με πολλές στροφές και στενά περάσματα, η εμπειρία του μπάνιου στα νερά του ποταμού Νέδα και των καταρρακτών που πέφτουν σε αυτόν θα σας ανταμείψουν και με το παραπάνω.

Επειδή είχαμε μόνο μία μέρα στη διάθεση μας και τον δύσκολο δρόμο του γυρισμού στη Φοινικούντα, επιλέξαμε να δούμε ένα μικρό κομμάτι του φαραγγιού αλλά με τα ίσως πιο ενδιαφέροντα του σημεία όπως τον μεγάλο καταρράκτη, το πέτρινο γεφύρι, το Στόμιο, το εκκλησάκι της Παναγίας και άλλα.

Φωτογραφίες από το φαράγγι της Νέδας | Χάρτης για το φαράγγι.| Διαμονή στη Μεσσηνία (σύνδεσμος για το booking.com)

Η απόσταση λοιπόν από τη Φοινικούντα για το σημείο που έχουμε σημαδέψει στο χάρτη είναι 105 χλμ. Ξεκινάτε λοιπόν με κατεύθυνση τη Πύλο, περνώντας έξω από την Μεθώνη, και από τη Πύλο ακολουθώντας τον επαρχιακό δρόμο Κυπαρισσίας – Πύλου περνάτε διαδοχικά από Μαραθόπολη, Φιλιατρά και Κυπαρισσία.

Από Κυπαρισσία θα πάρετε τον δρόμο ΕΟ Πύργου-Κυπαρισσσίας και μετά από ορισμένα χλμ θα στρίψετε δεξιά προς Σιδηρόκαστρο (προηγείται το χωριό Αγαλιανή). Από εκεί θα περάσετε από τον Αυλώνα (φωτό 1) και τελευταίο χωριό πριν τον χωματόδρομο που θα σας οδηγήσει στο πέτρινο γεφύρι της Νέδας είναι ο Πλατανιάς.

Νέδα-φαράγγι-καταρράκτης
Κολυμπώντας στον καταρράκτη, φαράγγι της Νέδας (κλικ για πλήρες μέγεθος)

Ο μύθος του φαραγγιού της Νέδας

Η Νέδα ήταν η νύμφη στην οποία εμπιστεύτηκε η Ρέα τον γιό της Δία προκειμένου να τον γλυτώσει από τη μανία του Κρόνου που έτρωγε τα παιδιά του για να μην μπορέσει κανένα αργότερα να αμφισβητήσει την κυριαρχία του και να θελήσει να του πάρει τον θρόνο του ηγέτη των τιτάνων.

Η Νέδα που ήταν και θεότητα των νερών, ανέλαβε επιτυχώς το δύσκολο αυτό φορτίο και κράτησε τον Δία πλένοντας και λούζοντας τον στο όρος Λυκαίο, από το οποίο πηγάζει άλλωστε και ο ποταμός Νέδα (το ένα από τα ίσως δύο ποτάμια με θηλυκό όνομα, το άλλο θεωρείται η Αραπίτσα στη Νάουσα.)

Το ξωκλήσι της Παναγίας στο φαράγγι της Νέδας.
Το ξωκλήσι της Παναγίας στο φαράγγι της Νέδας.

Στο φαράγγι της Νέδας

Booking.com

Αφού λοιπόν επιστρέψουμε στο δρόμο των θνητών μπορούμε μετά το πέτρινο γεφύρι ακολουθήσετε το μονοπάτι προς τα αριστερά προκειμένου να βρεθείτε στην καρδιά του φαραγγιού.

Πανύψηλα δέντρα θα σας κρατήσουν σκιά καθ’ όλη τη διάρκεια προς το στενότερα σημεία του φαραγγιού και το σημείο της σπηλιάς μέσα από την οποία περνάει το ποτάμι και το Στόμιο που είναι ένα μεγάλο σκοτεινό τούνελ στο οποίο “χάνεται” το ποτάμι. Το δρόμο για αυτό το σημείο θα τον βρείτε κάτω αριστερά από τον πρώτο καταρράκτη με τη μικρή λιμνούλα που έχει συνήθως τιρκουάζ θολά νερά.

Καταρράκτης φαράγγι της Νέδας
Στο φαράγγι της Νέδας (κάντε κλικ στη φωτογραφία για να τη δείτε σε πλήρες μέγεθος)

Για να κατεβείτε στην όχθη του ποταμού θα πρέπει να πιαστείτε από τα σχοινιά που θα σας οδηγήσουν μερικά μέτρα πιο κάτω στα παγωμένα νερά της Νέδας(έτσι ήταν τον Αύγουστο του 2009). Δεν χρειάζεται εμπειρία στις αναρριχήσεις αλλά δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα που θα έχετε κάνει και απαιτεί φυσικά πολύ προσοχή για να μη γλιστρήσετε.

Από εκεί και πέρα, θα βρίσκεστε κάτω από τον μικρό καταρράκτη πριν τη σπηλιά στην οποία μπορείτε να μπείτε μέσα προκειμένου μετά από κολύμπι 100 περίπου μέτρων μέσα σε σκοτεινό φυσικό τούνελ, το Στόμιο (του οποίου την άκρη σχεδόν πάντα θα βλέπετε) να βγείτε από την άλλη πλευρά στην άλλη άκρη του δηλαδή.

spilia-stomio-nedas
επιστροφή μέσα από το φυσικό τούνελ της Νέδας.

Πρόκειται για μία μοναδική εμπειρία που απαιτεί βέβαια κολύμπι ακόμα και σε άπατα νερά μέχρι να βγείτε από την άλλη πλευρά. Για την επιστροφή και επειδή η ροή του ποταμού θα είναι κόντρα καλό θα ήταν να έχετε αδιάβροχη τσάντα στην οποία θα βάλετε τα πράγματα που δεν θέλετε να βραχούν και την οποία θα έχετε στη πλάτη σας προκειμένου να κολυμπήσετε τα μέτρα που χρειάζεται κόντρα στη ροή της Νέδας μέχρι να βγείτε στα μεγάλα γλιστερά βότσαλα της σπηλιάς.

Πολύ πιο εύκολη αλλά εξίσου όμορφη και απαραίτητη είναι η επίσκεψη σας στο μεγάλο καταρράκτη αλλά και το μικρό ξωκλήσι της Παναγιάς. Στο μεγάλο καταρράκτη είναι πολύ πιθανό να συναντήσετε αρκετό κόσμο γι’ αυτό όσο πιο νωρίς τόσο καλύτερα προκειμένου να απολαύσετε το πανέμορφο τοπίο και να αφουγκραστείτε τον μοναδικό ήχο των νερών που πέφτουν στην πανέμορφη βάθρα με τα πεντακάθαρα νερά.

Το ποτάμι της Νέδας

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω η Νέδα πηγάζει από το όρος Λυκαίο (1420 μέτρα υψόμετρο) και εκβάλει μετά από πορεία 32 χιλιομέτρων στο Ιόνιο πέλαγος και τον Κυπαρισσιακό κόλπο. H Νέδα αποτελεί το φυσικό σύνορο των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας από τα σημεία που περνάει γιαυτό και είναι δύσκολο να κατατάξουμε γεωγραφικά το που τοποθετείται το φαράγγι της Νέδας.

Κοντά στο φαράγγι της Νέδας

 

Μπορείτε να επισκεφτείτε την πρώτη πόλη της ανθρωπότητας, σύμφωνα με τον Ησίοδο, την Λυκοσούρα και συγκεκριμένα τα ερείπια της αρχαίας πόλης που βρίσκονται στους πρόποδες του Λυκαίου (12 χλμ από τη Μεγαλόπολη) και φυσικά τον μεγαλοπρεπή αρχαίο ναό του Επικούριου Απόλλωνα στον αρχαιολογικό χώρο Βάσσες.


Φωτογραφίες από το φαράγγι της Νέδας


Χάρτης για το φαράγγι της Νέδας

για οδηγίες πρόσβασης πατήστε πάνω στο κόκκινο σύμβολο που δείχνει το πέτρινο γεφύρι.

Τις μέρες αιχμής και κυρίως τον Αύγουστο ίσως να χρειαστεί να αφήσετε αρκετά ψηλά το αυτοκίνητο σας καθώς δεν υπάρχει οργανωμένος χώρος στάθμευσης και η σειρά των σταθμευμένων αυτοκινήτων φτάνει μέχρι αρκετά ψηλά. Γιαυτό και κυρίως στην επιστροφή που ο δρόμος είναι ανηφορικός καλό θα ήταν να έχετε γεμίσει τα παγούρια σας με μπόλικο νερό.

Διαμονή στη Μεσσηνία

Booking.com
With a name full of myths, Neda gorge invites you to discover the reason why ancient Greeks put the leader of their gods to grow up on a picturesque place like this. Neda gorge is located among the prefectures of Messinia and Ileia in central-east Peloponnese.

It is an amazing place to visit, with the most reasonable season to do this during August or September, and have the chance to swim under a 100-150 meter natural tunnel crossed by river Neda or have a swim on the natural swimming pools created by the numerous waterfalls of the area.

View Neda canyon area map

According to the ancient Greek myth, Neda, one of the nymphs, was appointed by Rea, the mother of Zeus (Dias in Greek), to hide and take care of her child that was in great danger due to the manic desire of Kronos (her brother and husband and of course leader of the Titan Gods) who was eating his children in order to avoid being overwhelmed and lose his crown and throne by any of these…

Photos from Neda gorge


Map of Neda with access info

press on the red symbol to specify your start or end point fto and from Neda gorge in order to get detailed info from Google maps.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.