Ακροκόρινθος και Αρχαία Κόρινθος

Κατηγοριοποιημένα ως ΚΟΡΙΝΘΙΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Ανεβείτε στο κάστρο Ακροκορίνθου, περπατήστε στον αρχαιολογικό χώρο δίπλα στον επιβλητικό ναό του Απόλλωνα και δείτε από κοντά τα αρχαιολογικά ευρήματα στο αρχαιολογικό μουσείο μίας πόλης που διαδραμάτισε σημαντικότατο ρόλο στις εξελίξεις της Αρχαίας Ελλάδας!

↓ Διαμονή στην Αρχαία Κόρινθο

Αρχαία Κόρινθος

Η Κόρινθος ήταν μία από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Ελλάδος. Αν και κατοικήθηκε από την νεολιθική εποχή, η ακμή της αρχίζει από τον 8ο πΧ αιώνα με σημαντική πολιτική, στρατιωτική, εμπορική και πολιτισμική δράση. Η δημιουργία αποικιών στα δυτικά της Μεσογείου με σημαντικότερες αυτές στη Σικελία βοήθησε την Κόρινθο στην ανάδειξη της ως μία εκ των σημαντικότερων εμπορικών δυνάμεων της εποχής. Η πιο καθοριστική τους αποικιακή κίνηση ήταν η ίδρυση της πόλης των Συρακουσών που εξελίχτηκε στην σημαντικότερη πόλη της Σικελίας.

αρχαία-κόρινθος-ναός-απόλλωνα
Ο ναός του Απόλλωνα και ο οικισμός της Παλαιάς Κορίνθου

Η Αρχαία Κόρινθος υπήρξε σημαντικό στρατιωτικό μέλος της Ελληνικής συμμαχίας κατά της εισβολής των Περσών συνεισφέροντας 40 πλοία στη ναυμαχία της Σαλαμίνας και 5.000 οπλίτες στη μάχη των Πλαταιών. Ο έντονος όμως εμπορικός ανταγωνισμός με την Αθήνα αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους λόγους του Πελοποννησιακού πολέμου (431-404 πΧ) ενώ αργότερα συμμάχησε με την Αθήνα κατά της Σπάρτης στον Κορινθιακό πόλεμο (395-387 πΧ).

Η πτώση της Αρχαίας Κορίνθου ήρθε με την επικράτηση των Ρωμαίων στα Ελληνικά εδάφη και συγκεκριμένα με την εισβολή του Ρωμαίου στρατηγού Λεύκιου Μόμμιου στην Πελοπόννησο. Ο Λεύκιος Μόμμιος νίκησε το 146 πΧ του Έλληνες στον Ισθμό της Κορίνθου και ισοπέδωσε σχεδόν ολοκληρωτικά την πόλη. Το 44 πΧ οι κάτοικοι επιστρέφουν στη πόλη που βέβαια δεν θα αποκτήσει ποτέ ξανά την παλιά της δύναμη και αίγλη. Το 52 μΧ η Κόρινθος δέχεται την επίσκεψη του Απόστολο Παύλου κατά την δεύτερη αποστολική του περιοδεία στην οποία μεταξύ άλλων συγγράφει την Α και Β επιστολή προς Θεσσαλονικείς. Ο Απόστολος Παύλος επισκέφτηκε την Κόρινθο και στην τρίτη του περιοδεία στη διάρκεια της οποίας συνέγραψε την «Προς Ρωμαίους Επιστολή».

Διαμονή στην Αρχαία Κόρινθο

Δείτε τις διαθέσιμες επιλογές διαμονής στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Κορίνθου μέσα από το booking.com, το μεγαλύτερο website online κρατήσεων

Φωτογραφίες από τον ναό του Απόλλωνα και τον αρχαιολογικό χώρο Κορίνθου

[nggallery id=72]

Ακροκόρινθος

Στα νοτιοδυτικά της Αρχαίας Κορίνθου υψώνεται ο βράχος του Ακροκορίνθου σε ύψος 575 μέτρων. Στους πρόποδες του ήταν χτισμένη η Αρχαία Κόρινθος ενώ η θέση του και ο απόκρημνος χαρακτήρας του αποτέλεσε ιδανική οχυρωματική θέση. Αυτό φυσικά δεν έμεινε αναξιοποίητο από τους Κορίνθιους οι οποίοι οχύρωσαν το βράχο δημιουργώντας την πρώτη οχυρωμένη ακρόπολη κατά την τυραννία του Περίαδρου και του πατέρα του Κύψελου τον 7ο πΧ αιώνα.

Ακροκόρινθος-αρχαία-Κόρινθος
Ανεβαίνοντας στο κάστρο Ακροκορίνθου

Η επικράτηση των Ρωμαίων το 146 πΧ προκάλεσε όπως ήταν φυσικό την καταστροφή της Ακρόπολης του Ακροκορίνθου αλλά η σημαντική του αμυντική θέση οδήγησε τον Ιούλιο Καίσαρα στην ανοικοδόμηση των οχυρώσεων το 44πΧ ενώ επιδιορθώσεις και προσθήκες νέων οχυρωμένων θέσεων στον Ακροκόρινθο έκαναν και οι Βυζαντινοί από τον 7ο μΧ αιώνα και μετά. Από τότε την στρατηγικής σημασίας θέση κατέλαβαν οι Φράγκοι, οι Ιωαννίτες, οι Τούρκοι με τον Μωάμεθ Β’ το 1458, οι Ενετοί το 1687, οι Τούρκοι ξανά το 1715 ενώ το 1823 παραδόθηκε στους Έλληνες μετά την απελευθέρωση της Κορίνθου.

Στο κάστρο Ακροκορίνθου δημιουργήθηκαν τρεις αμυντικές οχυρωματικές ζώνες με τείχη, προμαχώνες, πολεμίστρες, τάφρους και καλά οχυρωμένες εισόδους. Στο εσωτερικό του υπάρχουν απομεινάρια ναών απ’ όλες σχεδόν τις χρονικές περιόδους ενώ αξίζει να ανεβείτε μέχρι το ψηλότερο του σημείο οπού θα βρείτε τμήματα της βάσης του αρχαίου ναού της Αφροδίτης. Από εκεί η θέα προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα είναι εκπληκτική. Θα δείτε την νέα πόλη της Κορίνθου και το Λουτράκι, την θάλασσα του Κορινθιακού κόλπου αλλά και του Σαρωνικού, τις πεδιάδες της Κορινθίας και άλλα ανάλογα και με την καθαρότητα της ατμόσφαιρας.

Φωτογραφίες από την ακρόπολη Ακροκορίνθου

[nggallery id=70]

Αρχαιολογικό μουσείο Κορίνθου

Η πλούσια ιστορία της Κορίνθου και τα όσα δείγματα πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν ανακαλυφθεί μέχρι τώρα στεγάζονται στο αρχαιολογικό μουσείο Κορίνθου στον οικισμό Παλαιά Κόρινθος μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης.

Αρχαιολογικό-μουσείο-Κορίνθου
Αρχαιολογικό μουσείο Κορίνθου

Το μουσείο χτίστηκε το 1931-32 και αρχιτέκτονας του ήταν ο W. Stuart Thompson. Φιλοξενεί ευρήματα από την προϊστορική εποχή μέχρι και τους ύστερους Βυζαντινούς χρόνους. Συγκεκριμένα:

  • Συλλογή προϊστορικών χρόνων
  • Συλλογή γεωμετρικών, αρχαϊκών, κλασικών, ελληνιστικών χρόνων
  • Συλλογή γλυπτών / επιγραφών
  • Συλλογή ευρημάτων Ασκληπιείου
  • Συλλογή ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων

Σημαντικότερο μνημείο του εξωτερικού χώρου είναι φυσικά ο μεγάλος Αρχαϊκός ναός του Απόλλωνα ηλικίας περισσότερων από 2.500 χρόνων. Χτίστηκε το 530 πΧ σε Δωρικό ρυθμό και σήμερα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε 7 από τους μονολιθικούς κίονες που άντεξαν το πέρασμα του χρόνου και τις καταστροφές που γνώρισε η Αρχαία Κόρινθος στη μακραίωνη ιστορία της. Αξίζει να αφιερώσετε πάντως χρόνο για να περπατήσετε και να δείτε από κοντά και τα υπόλοιπα μνημεία και ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου.

Φωτογραφίες από το αρχαιολογικό μουσείο Κορίνθου

[nggallery id=71]

Χάρτης Αρχαίας Κορίνθου

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *