Δημητσάνα ορεινής Αρκαδίας

Κατηγοριοποιημένα ως ΑΡΚΑΔΙΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Δημητσάνα-ορεινή-Αρκαδία-Dimitsana
Η γραφική Δημητσάνα στην ορεινή Αρκαδία.

Χτισμένη σε περίοπτη θέση πάνω από το φαράγγι του Λούσιου και σε υψόμετρο από τα 950 μέχρι και τα 1080 μέτρα, η Δημητσάνα είναι μία πανέμορφη κωμόπολη στο κέντρο της ορεινής Αρκαδίας με πλούσια ιστορική παράδοση.

Δημητσάνα και Ελληνική επανάσταση

Καταλυτικός ήταν ο ρόλος της κατά την διάρκεια του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα του 1821. Από την Δημητσάνα προέρχονταν τα πυρομαχικά της επανάστασης, κάτι που οφείλεται στα αδέλφια Σπυρίδων και Γεώργιο Σπηλιωτόπουλο οι οποίοι ανακαίνισαν 11 μπαρουτόμυλους που δούλευαν συνέχεια, χάρη στη βοήθεια των ορμητικών νερών του Λούσιου, για την παρασκευή των απαραίτητων πυρομαχικών.

↓ Διαμονή στη Δημητσάνα | ↓ Δείτε όλες τις φωτογραφίες | ↓ Χάρτης περιοχής

Μάλιστα, στα απομνημονεύματα του ο Κολοκοτρώνης αναφέρει χαρακτηριστικά πως «Μπαρούτι είχαμε, έκαμνε η Δημητσάνα…» Γι’ αυτό άλλωστε και ονομάστηκε η μπαρουταποθήκη της επανάστασης.

Η Δημητσάνα σήμερα, αν και έχει χάσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού της εξαιτίας της εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης, διατηρεί την ζωντάνια που την χαρακτήριζε από το τέλος της επανάστασης μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν και έφτασε να έχει 2.500 περίπου κατοίκους. Αυτό οφείλεται κυρίως στις τουριστικές δραστηριότητες και την έλευση ολοένα και περισσότερων Ελλήνων τουριστών που την επισκέπτονται για την ομορφιά του ίδιου του οικισμού αλλά και της γύρω περιοχής.

Η ορεινή κωμόπολη της Δημητσάνας στην Αρκαδία

Αρχαία Τεύθις

Η θέα από την Δημητσάνα προς το φαράγγι του Λούσιου, τον κάμπο της Μεγαλόπολης και τον Ταΰγετο προκαλούν δέος. Αξίζει να περπατήσετε στα γραφικά πέτρινα καλντερίμια και να ανεβείτε σε κάποιον από τους λόφους πάνω στους οποίους είναι χτισμένη η Δημητσάνα ώστε να απολαύσετε το ιδιαίτερο Αρκαδικό τοπίο αλλά και τον ίδιο τον οικισμό που απλώνεται αμφιθεατρικά στο όμορφο ορεινό τοπίο. Ο σημερινός οικισμός είναι χτισμένος πάνω στα ερείπια της αρχαίας Τεύθις, πόλη που σύμφωνα με τον ιστορικό Παυσανία, έλαβε μέρος στον Τρωικό πόλεμο στέλνοντας δικό της στρατιωτικό σώμα.

Η Αρχαία Τεύθις διέθετε Ακρόπολη και οχυρωματικό τείχος, μέρος των οποίων δασώνεται μέχρι και σήμερα.

Αξιοθέατα στη Δημητσάνα

Η Δημητσάνα στην Αρκαδία
Η πανέμορφη Δημητσάνα στην Αρκαδία

Τώρα όμως δεν κυριαρχούν ούτε τα τείχη ούτε η Ακρόπολη, αλλά τα πανέμορφα παραδοσιακά, πολυώροφα κάποιες φορές, σπίτια και αρχοντικά, οι μικρές αλλά καλαίσθητες πλατείες, οι πλούσιοι ναοί και οι προσεγμένοι ξενώνες με τα ζεστά καφέ, τα εστιατόρια και οι ταβέρνες.

Στη Δημητσάνα θα βρείτε επίσης Εκκλησιαστικό Μουσείο που ήταν το σπίτι του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε’ αλλά και βιβλιοθήκη με περισσότερους από 35.000 τόμους, σπάνιες εκδόσεις και πλούσιο ιστορικό αρχείο. Καθώς περπατάτε στα στενά της, ρίξτε μία μάτια και στο πασίγνωστο ρολόι δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Κυριακής.

Πρόκειται για δώρο των Δημητσανιτών της Νέας Υόρκης, από την οποία και εστάλη γύρω στο 1900! Η καμπάνα του ρολογιού ζυγίζει 700 κιλά και έφτασε στην Δημητσάνα 10 χρόνια μετά, πάλι από την Αμερική.

Επιπλέον, μη ξεχάσετε να κάνετε μία επίσκεψη και στη κοντινή και πανέμορφη Στεμνίτσα που μαζί με τη Δημητσάνα είναι δύο από τα ομορφότερα χωριά της Αρκαδίας. Λίγο πριν φτάσετε στη Στεμνίτσα θα δείτε και ταμπέλες για την Ιερά Μονή Ιωάννη Προδρόμου που αξίζει να επισκεφτείτε οπωσδήποτε. Δείτε τους λόγους εδώ.

Ξενοδοχεία και ξενώνες στη Δημητσάνα

Στη Δημητσάνα υπάρχουν προτάσεις διαμονής για όλα τα γούστα αλλά και τα βαλάντια. Από μικρούς και ζεστούς παραδοσιακούς ξενώνες μέχρι πιο μεγάλες τουριστικές μονάδες που στη πλειοψηφία τους έχουν κρατήσει τον γραφικό χαρακτήρα της Δημητσάνας.

Booking.com

Χάρτης Δημητσάνας

Ξενοδοχεία και δωμάτια στη Δημητσάνα Αρκαδίας

Booking.com

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *