Η διαδρομή στον ποταμό Κηρέα

Κατηγοριοποιημένα ως ΕΥΒΟΙΑ

Πρόκειται για μία από τις ομορφότερες οδικές διαδρομές όχι μόνο στην βόρεια Εύβοια αλλά ίσως και σε ολόκληρη την Ελλάδα καθώς θα βρεθείτε να οδηγείτε σε μία περιοχή πνιγμένη από πλατάνια δίπλα στα νερά του μικρού αλλά ιδιαίτερα γραφικού ποταμού Κηρέα με τα ξύλινα κρεμαστά γεφυράκια και τα καθαρά του νερά.

Ο ποταμός Κηρέας βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Εύβοιας (στο κεντρικό του τμήμα) ενώ η διαδρομή που αναφέρουμε πιο πάνω είναι στην κοιλάδα του Προκοπίου, στο τμήμα, που σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Μετσόβιο Πολυτεχνείου «Όρος Κανδήλι, Κοιλάδα Προκοπίου, Ποταμός Κηρέας» υπάρχει συνεχόμενη ροή νερού, ανάμεσα από το Μαντούδι και το Προκόπι ενώ  πριν το Προκόπι η ροή είναι διακοπτόμενη.

Φωτογραφίες από τον ποταμό Κηρέα | Χάρτης Περιοχής

ποταμός-κηρέας-Εύβοια-γεφύρι
Ο ποταμός Κηρέας και ένα από τα ξύλινα γεφυράκια του.

Πρόσβαση και αποστάσεις για ποταμό Κηρέα

Για να φτάσετε στον ποταμό Κηρέα θα πρέπει να φύγετε από Χαλκίδα, να περάσετε από Νέα Αρτάκη με κατεύθυνση τα Ψαχνά Ευβοίας. Περνάτε έξω από τα Ψαχνά και συνεχίζετε βόρεια. Λίγα χιλιόμετρα μετά η διαδρομή γίνεται ανηφορική με αρκετές στροφές μέχρι να φτάσετε στο μεγαλύτερο υψόμετρο, τα 610 μέτρα περίπου στο χωριό Άγιος. Μετά αρχίζει η κατάβαση και από το Νέο Παγώντα περίπου και μετά το τοπίο γίνεται καταπράσινο και ο δρόμος πιο ομαλός. Η απόσταση από το Νέο Παγώντα μέχρι το Προκόπι είναι 13 χιλιόμετρα. Συνολικά από την Χαλκίδα η διαδρομή για Προκόπη είναι 50 χιλιόμετρα και από Αθήνα θα πρέπει να διανύσετε 125 περίπου χιλιόμετρα.

Ποταμός-Κηρέας-Εύβοια-διαδρομή
Κηρέας και ο δρόμος δίπλα του.

Η ευρύτερη περιοχή βρίσκεται πλέον στον νέο “Καλλικρατικό” Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, (πρώην Δήμοι Κηρέως, Ελυμνίων και Νηλέως) ενώ ο ποταμός Κηρέας πηγάζει από τα βουνά Κανδήλι, Φτερίτσα, Πυξαριά και Μαυροβούνι και διατρέχει τμήμα της βόρειας Εύβοιας πριν ενωθεί με τον ποταμό Νηλέα λίγο πριν εκβάλουν και οι δύο ποταμοί ως ένας στο Αιγαίο Πέλαγος στην παραλία της Κρύας Βρύσης.

Στον ποταμό Κηρέα

Αξίζει να κάνετε μία στάση σε κάποιο από τα ξύλινα κρεμαστά γεφυράκια του Κηρέα και να περάσετε από την μία όχθη στην άλλη. Σε ένα από αυτά υπάρχει και καφετέρια-ταβέρνα όπου μπορείτε να ξεκουραστείτε κάτω από την σκιά των πλατάνων ακούγοντας τον ήχο των τρεχούμενων νερών του ποταμού. Όταν είχα περάσει από εκεί ήταν μεσημέρι και προτίμησα να παραγγείλω φαγητό. Η γενικότερη αίσθηση και η αύρα του συγκεκριμένου σημείου μου άφησαν την εντύπωση πως έφαγα την ωραιότερη ομελέτα με πατάτες!(φωτογραφίες)

Γεροπλάτανος Εύβοιας

Λίγο πριν ή λίγο μετά το Προκόπι υπάρχει και ο ξακουστός Μεγάλος Πλάτανος της Εύβοιας ή αλλιώς Γεροπλάτανος. Κάποιοι λένε πως έχει ηλικία τουλάχιστον 2.000 ετών και είναι σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα δέντρα στην Ευρώπη. Η διάμετρος του κορμού του αλλά και κάποιων κλαδιών του θα σας εντυπωσιάσουν πραγματικά! Βρίσκεται στη θέση Παρασκευόραμα και καλό θα ήταν να ρωτήσετε στο Προκόπι για την ακριβή τοποθεσία. Δυστυχώς το δέντρο αυτό δεν έχει χαρακτηριστεί φυσικό μνημείο με αποτέλεσμα να μην προστατεύεται και να έχει υποστεί κάποιες φθορές από φωτιά και άλλες ανθρώπινες παρεμβάσεις.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Σύμφωνα με το σχόλιο της κα. Κωνσταντίνου Μαρίας το οποίο μπορείτε να διαβάσετε πιο κάτω, ο μεγάλος Πλάτανος δεν υπάρχει πιά, ενώ το πλατανόδασος της Βλαχιάς καταστρέφεται από την ασυνειδησία κάποιων κατασκηνωτών. Το σχόλιο έγινε πριν 3 χρόνια (2012) και ελπίζουμε από τότε να έχει βελτιωθεί η κατάσταση. Αν γνωρίζετε κάτι σχετικά μπορείτε να το αναφέρετε στο κάτω μέρος του άρθρου στην περιοχή των σχολίων. 

Η καλύτερη ίσως εποχή για να επισκεφτείτε την περιοχή είναι ο Μάιος όταν όλα τα πλατάνια θα έχουν βγάλει τα νέα τους φύλλα πρασινίζοντας το τοπίο και αναδύοντας την μοναδική τους μυρωδιά στον αέρα. Αν πάτε καλοκαίρι αρκετά κοντά βρίσκονται δύο πανέμορφες Αιγαιοπελαγίτικες παραλίες, αυτή στο Πύλι και κυρίως η Βλαχιά με σκούρα χοντρή άμμο και ένα μικρό πλατανόδασος ακριβώς από πίσω.

Τέλος στο Προκόπι βρίσκεται και ο ξακουστός ναός του Άγιάννη του Ρώσου στον οποίο φιλοξενείται το ιερό λείψανο με αποτέλεσμα πλήθος πιστών να συρρέει για να προσκυνήσει.

Φωτογραφίες από τον ποταμό Κηρέα και τον Μεγάλο Πλάτανο

[nggallery id=69]

Χάρτης περιοχής

κάντε κλικ στις κόκκινες ενδείξεις για οδηγίες πρόσβασης

Χρήσιμα τηλέφωνα Κηρέας-Μαντούδι

  • Αγροτικό Ιατρείο Προκοπίου: 22270 41212
  • Αστυνομικό Τμήμα Μαντουδίου: 22270 23333
  • Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Μαντουδίου: 22270 22198, 23199
  • Δασαρχείο Λίμνης: 22270 31218

1 σχόλιο

  1. Διάβασα το άρθρο σας και είπα να κάνω την ίδια διαδρομή με αυτή που προτείνατε. Πραγματικά η βόρεια Ευβοια είναι πολύ πράσινη και με πολλά πλατάνια. Ο μεγάλος πλάτανος δεν υπάρχει πια, συμφωνα με ένα ντόπιο καταστράφηκε δύο χρόνια πριν και η παραλία της Βλαχιάς ήταν ωραία αλλά το πλατανοδάσος της περιοχής καταστρέφεται από όλους αυτούς τους κατασκηνωτές, επίσης παρουσιάζουν μια πολύ-πολύ άσχημη εικόνα, η κατάσταση στο Πηλί ήταν πολύ καλύτερη και η παραλία πιο ωραία.
    Ευχαριστώ
    Κωνσταντίνου Μαρία

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *