21.9 C
Athens
Τετάρτη, 12 Μαΐου, 2021

Λούρος, Αχέροντας και λίμνη Ζηρού

Πηγές Λούρου - Louros springs
Πηγές ποταμού Λούρου στο νομό Πρεβέζης, δείτε περισσότερες φωτογραφίες

Το υγρό στοιχείο στον νομό Πρέβεζας είναι ιδιαίτερα έντονο καθώς η παρουσία δύο σημαντικών ποταμών, Λούρου και Αχέροντα, αλλά και της εξαιρετικής ομορφιάς λίμνης Ζηρού, προσφέρουν μοναδικές συγκινήσεις στους τυχερούς επισκέπτες.

Ποταμός Λούρος


Ο ποταμός Λούρος πηγάζει από όρος Τόμαρος στο νομό Ιωαννίνων ενώ εκβάλει μετά από πορεία 80 περίπου χιλιομέτρων στον Αμβρακικό κόλπο. Υπήρξε από την αρχαιότητα σημαντικός για την ύδρευση κοντινών μεγάλων αστικών κέντρων όπως η Νικόπολις, με πληθυσμό 300 χιλιάδων κατοίκων. Γι’ αυτό το σκοπό κατασκευάστηκε το 31 π.Χ., με εντολή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου Οκτάβιου, το τεράστιο για την εποχή υδραγωγείο του Λούρου. Μεγάλα και εντυπωσιακά τμήματα του βρίσκονται κοντά στο χωρίο του Αγίου Γεωργίου, μέσα σε κατάφυτη περιοχή που διασχίζει ο Λούρος.

Λίμνη πηγών Λούρου

Αν επισκεφτείτε το αρχαίο ρωμαϊκό υδραγωγείο αξίζει τον κόπο να ανεβείτε με το αυτοκίνητο λίγο βορειότερα, μετά τα χωρία Νέα Μουσιωτίτσα και Βουλιάστα, δεξιά και να επισκεφτείτε τις πηγές του Λούρου. Πρόκειται για μία μικρή στρογγυλή λιμνούλα στην οποία καθρεφτίζονται οι καταπράσινες πλαγιές των λόφων γύρω της. Τα νερά της έχουν ένα μοναδικό γαλαζοπράσινο χρώμα ενώ η έντονη και σπάνια διαύγεια αυτών προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα που αξίζει να δείτε κάνοντας τον περιμετρικό περίπατο.

Πηγές Λούρου - Louros springs
Η πανέμορφη λιμνούλα των πηγών του ποταμού Λούρου στο νομό Πρεβέζης, δείτε περισσότερες φωτογραφίες

Αχέροντας

Ο ποταμός Αχέροντας συνδέεται και αυτός έντονα με την αρχαιότητα όχι τόσο για πρακτικούς λόγους όπως ο Λούρος αλλά για θρησκευτικούς. Σύμφωνα με τους αρχαίους ο Χάρων μετέφερε μέσω του Αχέροντα ποταμού, τις ψυχές των νεκρών μέσα στην βάρκα του προς τον Άδη. Οι πύλες προς τον κάτω κόσμο βρίσκονταν στο, γνωστό από την εποχή του Ομήρου, σημαντικότερο νεκρομαντείο της αρχαιότητας, το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, που αντιστέκεται σθεναρά στο πέρασμα των αιώνων και βρίσκεται κοντά στο χωρίο Μεσοπόταμος.

Acherontas river debouchment
Εκβολές Αχέροντα, δείτε περισσότερες φωτογραφίες

Σήμερα το δέλτα του Αχέροντα αποτελεί καταφύγιο για περισσότερα από 150 είδη πουλιών ενώ τα διάσημα Στενά του, με την πλούσια βλάστηση, το ανάγλυφο τοπίο και τους μικρούς καταρράκτες, αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες και λάτρεις της φύσης. Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο πως τα στενά, οι εκβολές αλλά και η ευρύτερη περιοχή του ποταμού ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

Λίμνη Ζηρού.


Τέλος, στο νομό Πρέβεζας και πολύ κοντά στα φυσικά τοπία που αναφέραμε θα βρείτε την λίμνη Ζηρού σε ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Η λίμνη είναι μικρή σε διαστάσεις (περίπου 1000Χ600 μέτρα) και με μέγιστο βάθος κοντά στα 70 μέτρα. Είναι σχετικά άγνωστη στον τουριστικό χάρτη της χώρας αν και τα τελευταία χρόνια την επισκέπτεται ολοένα και περισσότερος κόσμος.

Zirou lake limni
Λίμνη Ζηρού, δείτε περισσότερες φωτογραφίες

Φωτογραφίες απο πηγές Λούρου, Αχέροντα και λίμνη Ζηρού

Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

Ανανεώθηκαν πρόσφατα

Δείτε τη μαγευτική παραλία από το νέο σποτ του ΕΟΤ για το 2020, που βρίσκεται 2 ώρες από την Αθήνα και έχει αποσπάσει τις καλύτερες εντυπώσεις.
Παραλίες στη νότια Εύβοια για όλα τα γούστα. Στα ρηχά και πιο ήσυχα νερά του νότιου Ευβοϊκού ή στις συνήθως ταραγμένες αλλά μαγευτικές παραλίες του Αιγαίου;
Θηρασιά, περάστε απέναντι και ταξιδέψτε στον χρόνο Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση πως ήταν η Σαντορίνη πριν από αρκετές δεκαετίες δεν χρειάζεται να ανατρέξετε...