24.2 C
Athens
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Μακρινίτσα, το μπαλκόνι του Πηλίου

Τον τιμητικό αυτό τίτλο χρησιμοποίησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος κατά την επίσκεψη του στο Πήλιο το 1934 για την Μακρινίτσα, ένα από τα πιο δημοφιλή και ομορφότερα χωριά του Πηλίου. Η φυσική ομορφιά του τοπίου, η άριστα διατηρημένη Πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, η μαγευτική θεά από τη πλατεία και η μικρή απόσταση από το Βόλο, έχουν κάνει την Μακρινίτσα (Μακρυνίτσα) έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στο Πήλιο καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

↓ Δείτε όλες τις φωτογραφίες || ↓ Ξενοδοχεία στη Μακρινίτσα || ↓ Χάρτης περιοχής

Διαδρομή για τη Μακρινίτσα

Για να φτάσετε στην Μακρινίτσα είτε ερχόμενοι από Αθήνα είτε από Θεσσαλονίκη, βγαίνετε στην έξοδο της Εθνικής οδού που γράφει για Βόλο-Βελεστίνο και λίγο πριν μπείτε στον Βόλο θα δείτε πινακίδα που γράφει προς Πορταριά. Θα βρεθείτε στον περιφερειακή λεωφόρο του Βόλου και αφού περάσετε και το δημοτικό στάδιο της πόλης, θα στρίψετε μετά από λίγα χιλιόμετρα για Άνω Βόλο και Πορταριά. Αφού φτάσετε στη Πορταριά έχετε μόλις δύο ακόμη χιλιόμετρα για την Μακρινίτσα.

Ο οικισμός της Μακρινίτσας

Η Μακρινίτσα, διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός απολύτου προστασίας, είναι χτισμένη σχεδόν κατακόρυφα σε μία καταπράσινη πλαγιά του Πηλίου πάνω από τον Βόλο κάτι που εξηγεί και την μεγάλη υψομετρική διαφορά από τα πρώτα σπίτια του χωριού στη συνοικία της Κουκουράβας μέχρι και τα τελευταία τα οποία χωρίζουν περίπου 400 μέτρα.

Μακρινίτσα, Πλατεία με Ελληνικό καφέ
Μακρινίτσα, Πλατεία με Ελληνικό καφέ

Η επικοινωνία ανάμεσα στους οικισμούς της Μακρινίτσας γινόταν με ένα καλοφτιαγμένο καλντερίμι το οποίο διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση ακόμα και σήμερα και το οποίο αξίζει να περπατήσετε από την κεντρική πλατεία μέχρι και το ναό της Παναγιάς. Τα καλντερίμια ήταν φτιαγμένα από σφηνωμένες πέτρες ενώ για να διευκολύνουν το περπάτημα σε απόσταση βήματος ενός μέσου άντρα οι πέτρες προεξέχουν για καλύτερο κράτημα όταν βρέχει ή όταν υπάρχει χιόνι ή πάγος.

παραδοσιακό Πηλιορείτικο σπίτι στη Μακρινίτσα
παραδοσιακό Πηλιορείτικο σπίτι στη Μακρινίτσα

Πλατεία Μακρινίτσας

Πόλος έλξης της Μακρινίτσας αποτελεί το αποκαλούμενο και ως μπαλκόνι του χωριού, που δεν είναι άλλο από την μεγάλη πλατεία με τα πλατάνια με την πανοραμική θέα στο Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο, την εκκλησία του Ιωάννη του Προδρόμου, την μαρμάρινη κρήνη με τις τέσσερις χάλκινες λεοντοκεφαλές και το αθάνατο νερό καθώς και το καφενείο Θεόφιλος οπού θα δείτε την μεγάλη τοιχογραφία του διάσημου Έλληνα ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ από το 1910, με τίτλο “Μάχη στην Κρύα Βρύση”. (δείτε την φωτογραφία της τοιχογραφίας του Θεόφιλου μέσα στο παραδοσιακό καφενείο στη πλατεία της Μακρινίτσας, στις φωτογραφίες που ακολουθούν πιο κάτω.)

Αξιοθέατα στη Μακρινίτσα

Συνοπτικά μερικά από τα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφτείτε και να δείτε κατά τη παραμονή σας στην Μακρινίτσα είναι τα εξής:

  • Το μπαλκόνι του Πηλίου, η κεντρική πλατεία
  • Ο πύργος του Σκοτεινιώτη, στην συνοικία της Κουκουράβας
  • Η μαρμάρινη κρήνη με τις τέσσερις χάλκινες λεοντοκεφαλές στη κεντρική πλατεία
  • Το καφενείο Θεόφιλος με την τοιχογραφία του διάσημου Έλληνα ζωγράφου, κεντρική πλατεία.
  • Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου στο αρχοντικό Τοπάλη, λίγα μέτρα κάτω από την κεντρική πλατεία

Διαμονή στη Μακρινίτσα

Ένα από τα αρκετά πλεονεκτήματα της Μακρινίτσας είναι και οι επιλογές διαμονής εκεί. Θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και κάποιους εξαιρετικά ανακαινισμένους ξενώνες.

Booking.com

Αν δεν βρείτε δωμάτιο λόγω αυξημένης ζήτησης, μπορείτε να αναζητήσετε ξενοδοχεία στην Πορταριά αλλά και στον Βόλο μίας και οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές. Αυτό είναι και ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της Μακρινίτσας αλλά και της Πορταριάς. Βρίσκονται πολύ κοντά στα ξενοδοχεία του Βόλου για την περίπτωση που δεν έχετε κλείσει και δεν καταφέρατε να βρείτε δωμάτιο στα κοσμοπολίτικα χωριά του Πηλίου.

Επιπλέον, μπορείτε να ρίξετε κ μία ματιά στα υπόλοιπα ξενοδοχεία του Πηλίου για να πάρετε μία ιδέα σχετικά με την τοποθεσία, τις τιμές ή ότι άλλο θέλετε.

Φωτογραφίες από τη ΜακρινίτσαΧάρτης με την θέση της Μακρινίτσας


Διαμονή στη Μακρινίτσα

Ένα από τα αρκετά πλεονεκτήματα της Μακρινίτσας είναι και οι επιλογές διαμονής εκεί. Θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και κάποιους εξαιρετικά ανακαινισμένους ξενώνες.

Booking.com
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

Ανανεώθηκαν πρόσφατα

Δείτε τη μαγευτική παραλία από το νέο σποτ του ΕΟΤ για το 2020, που βρίσκεται 2 ώρες από την Αθήνα και έχει αποσπάσει τις καλύτερες εντυπώσεις.
Παραλίες στη νότια Εύβοια για όλα τα γούστα. Στα ρηχά και πιο ήσυχα νερά του νότιου Ευβοϊκού ή στις συνήθως ταραγμένες αλλά μαγευτικές παραλίες του Αιγαίου;
Θηρασιά, περάστε απέναντι και ταξιδέψτε στον χρόνο Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση πως ήταν η Σαντορίνη πριν από αρκετές δεκαετίες δεν χρειάζεται να ανατρέξετε...