[:el]Μακρινίτσα, το μπαλκόνι του Πηλίου[:en]Makrinitsa, Pelion’s balcony[:]

Κατηγοριοποιημένα ως ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΠΗΛΙΟ
Η πανέμορφη Μακρινίτσα στο Πήλιο

Τον τιμητικό αυτό τίτλο χρησιμοποίησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος κατά την επίσκεψη του στο Πήλιο το 1934 για την Μακρινίτσα, ένα από τα πιο δημοφιλή και ομορφότερα χωριά του Πηλίου. Η φυσική ομορφιά του τοπίου, η άριστα διατηρημένη Πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, η μαγευτική θεά από τη πλατεία και η μικρή απόσταση από το Βόλο, έχουν κάνει την Μακρινίτσα (Μακρυνίτσα) έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στο Πήλιο καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

↓ Δείτε όλες τις φωτογραφίες || ↓ Ξενοδοχεία στη Μακρινίτσα || ↓ Χάρτης περιοχής

Διαδρομή για τη Μακρινίτσα

Για να φτάσετε στην Μακρινίτσα είτε ερχόμενοι από Αθήνα είτε από Θεσσαλονίκη, βγαίνετε στην έξοδο της Εθνικής οδού που γράφει για Βόλο-Βελεστίνο και λίγο πριν μπείτε στον Βόλο θα δείτε πινακίδα που γράφει προς Πορταριά. Θα βρεθείτε στον περιφερειακή λεωφόρο του Βόλου και αφού περάσετε και το δημοτικό στάδιο της πόλης, θα στρίψετε μετά από λίγα χιλιόμετρα για Άνω Βόλο και Πορταριά. Αφού φτάσετε στη Πορταριά έχετε μόλις δύο ακόμη χιλιόμετρα για την Μακρινίτσα.

Ο οικισμός της Μακρινίτσας

Η Μακρινίτσα, διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός απολύτου προστασίας, είναι χτισμένη σχεδόν κατακόρυφα σε μία καταπράσινη πλαγιά του Πηλίου πάνω από τον Βόλο κάτι που εξηγεί και την μεγάλη υψομετρική διαφορά από τα πρώτα σπίτια του χωριού στη συνοικία της Κουκουράβας μέχρι και τα τελευταία τα οποία χωρίζουν περίπου 400 μέτρα.

Μακρινίτσα, Πλατεία με Ελληνικό καφέ
Μακρινίτσα, Πλατεία με Ελληνικό καφέ

Η επικοινωνία ανάμεσα στους οικισμούς της Μακρινίτσας γινόταν με ένα καλοφτιαγμένο καλντερίμι το οποίο διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση ακόμα και σήμερα και το οποίο αξίζει να περπατήσετε από την κεντρική πλατεία μέχρι και το ναό της Παναγιάς. Τα καλντερίμια ήταν φτιαγμένα από σφηνωμένες πέτρες ενώ για να διευκολύνουν το περπάτημα σε απόσταση βήματος ενός μέσου άντρα οι πέτρες προεξέχουν για καλύτερο κράτημα όταν βρέχει ή όταν υπάρχει χιόνι ή πάγος.

παραδοσιακό Πηλιορείτικο σπίτι στη Μακρινίτσα
παραδοσιακό Πηλιορείτικο σπίτι στη Μακρινίτσα

Πλατεία Μακρινίτσας

Πόλος έλξης της Μακρινίτσας αποτελεί το αποκαλούμενο και ως μπαλκόνι του χωριού, που δεν είναι άλλο από την μεγάλη πλατεία με τα πλατάνια με την πανοραμική θέα στο Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο, την εκκλησία του Ιωάννη του Προδρόμου, την μαρμάρινη κρήνη με τις τέσσερις χάλκινες λεοντοκεφαλές και το αθάνατο νερό καθώς και το καφενείο Θεόφιλος οπού θα δείτε την μεγάλη τοιχογραφία του διάσημου Έλληνα ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ από το 1910, με τίτλο “Μάχη στην Κρύα Βρύση”. (δείτε την φωτογραφία της τοιχογραφίας του Θεόφιλου μέσα στο παραδοσιακό καφενείο στη πλατεία της Μακρινίτσας, στις φωτογραφίες που ακολουθούν πιο κάτω.)

Αξιοθέατα στη Μακρινίτσα

Συνοπτικά μερικά από τα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφτείτε και να δείτε κατά τη παραμονή σας στην Μακρινίτσα είναι τα εξής:

  • Το μπαλκόνι του Πηλίου, η κεντρική πλατεία
  • Ο πύργος του Σκοτεινιώτη, στην συνοικία της Κουκουράβας
  • Η μαρμάρινη κρήνη με τις τέσσερις χάλκινες λεοντοκεφαλές στη κεντρική πλατεία
  • Το καφενείο Θεόφιλος με την τοιχογραφία του διάσημου Έλληνα ζωγράφου, κεντρική πλατεία.
  • Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου στο αρχοντικό Τοπάλη, λίγα μέτρα κάτω από την κεντρική πλατεία

Διαμονή στη Μακρινίτσα

Ένα από τα αρκετά πλεονεκτήματα της Μακρινίτσας είναι και οι επιλογές διαμονής εκεί. Θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και κάποιους εξαιρετικά ανακαινισμένους ξενώνες.

Booking.com

Αν δεν βρείτε δωμάτιο λόγω αυξημένης ζήτησης, μπορείτε να αναζητήσετε ξενοδοχεία στην Πορταριά αλλά και στον Βόλο μίας και οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές. Αυτό είναι και ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της Μακρινίτσας αλλά και της Πορταριάς. Βρίσκονται πολύ κοντά στα ξενοδοχεία του Βόλου για την περίπτωση που δεν έχετε κλείσει και δεν καταφέρατε να βρείτε δωμάτιο στα κοσμοπολίτικα χωριά του Πηλίου.

Επιπλέον, μπορείτε να ρίξετε κ μία ματιά στα υπόλοιπα ξενοδοχεία του Πηλίου για να πάρετε μία ιδέα σχετικά με την τοποθεσία, τις τιμές ή ότι άλλο θέλετε.

Φωτογραφίες από τη ΜακρινίτσαΧάρτης με την θέση της Μακρινίτσας


Διαμονή στη Μακρινίτσα

Ένα από τα αρκετά πλεονεκτήματα της Μακρινίτσας είναι και οι επιλογές διαμονής εκεί. Θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και κάποιους εξαιρετικά ανακαινισμένους ξενώνες.

Booking.com
Makrinitsa village is one of the most traditional and beautiful Pelion villages. It offers amazing view to Pagasitikos gulf and Volos city and for this reason it is named as Pelion balcony.

The natural beauty of Pelion perfectly preserved architecture, breathtaking views from the square and the small distance from Volos, have made Makrinitsa one of the most popular tourist destinations in Pelion throughout the year.

↓ View all photos || ↓ Makrinitsa map || Hotels in Makrinitsa
Google translate from Greek article (slight modifications made)

Η πανέμορφη Μακρινίτσα στο ΠήλιοAccess to Makrinitsa

To reach Makrinitsa either coming from Athens or Thessaloniki, follow the exit from the highway that writes Velestino Volos, and just before you enter Volos city you will see a sign that says ‘Portaria‘. We get to the ring road of Volos and after passing the local city stadium, turn left after a few miles to Ano Volos and Pelion. After arriving in Portaria village you have just two more Kilometers to reach Makrinitsa.

In Makrinitsa square with Greek coffee
In Makrinitsa square with Greek coffee

Makrinitsa, preserved traditional settlement with absolute protection, is built in an almost vertical slopes of Mount Pelion, which explains the large difference in height (400 meteres in vertical distance) of the first houses of the village in the district Koukourava until the last houses on settlement’s top.

Communication between the Makrinitsa settlements was done using a neat paved path, kept in excellent condition even today that it is worth to walk on it from the main square up to the church of Virgin Mary. The streets were made of stone and wedged to facilitate walking at an average pitch man rocks protrude for better grip when it rains or when in snow or ice.

Traditional Pelion house, Makrinitsa
Traditional Pelion house, Makrinitsa

Makrinitsa central square and Theophilus cafe

The main Makrinitsa attraction is known as the balcony of the village, which is none other than the great square with trees, a panoramic view of Volos and the Gulf Pagasitikos, the church of John the Baptist, the marble fountain with four bronze lion heads and the immortal water and Theophilus, the traditional cafe where you will see the great fresco painting by the Greek famous painter Theophilos Hadjimichael, dating from 1910 and titled “Battle of the Cold Fountain“. (view image section below in order to view the fresko painting in Theofilos traditional cafe)

Hotels in Makrinitsa and Pelion area

Makrinitsa photos


Makrinitsa map

Click on the red sign to get access info to Makrinitsa village.Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.