[:el]Μονή Προδρόμου στην Αρκαδία[:en]Prodromou monastery in Arcadia[:]

Κατηγοριοποιημένα ως ΑΡΚΑΔΙΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
μονη-προδρομου-αρκαδια

Σκαρφαλωμένη κυριολεκτικά πάνω σε κάθετο βράχο στο φαράγγι του ποταμού Λούσιου, η Μονή Προδρόμου ή Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου κόβει την ανάσα στον ανυποψίαστο και πρωτάρη επισκέπτη. Η πρόσβαση στη Μονή Προδρόμου απαιτεί περπάτημα στη χαράδρα του Λούσιου γιαυτό καλό θα ήταν να φοράτε κατάλληλα παπούτσια.

Φωτογραφίες από τη Μονή Προδρόμου | Χάρτης με τα σημεία πρόσβασης | Διαμονή στην Αρκαδία.

Πρόσβαση στη Μονή Προδρόμου

Η Μονή Προδρόμου βρίσκεται στο ύψος της διαδρομής που ενώνει την Δημητσάνα με την Στεμνίτσα, πιο κοντά βρίσκεται στην Στεμνίτσα, η οποία μπορεί να αποτελέσει άνετα και την βάση για τις εξορμήσεις στα υπόλοιπα αξιοθέατα της Αρκαδίας. Η πιο σύντομη περιπατητική διαδρομή ξεκινάει από το εκκλησάκι με την υπέροχη θέα στο φαράγγι του Λούσιου το οποίο απέχει 8.5 χιλιόμετρα από την Στεμνίτσα.

Για να φτάσετε εκεί, λίγα χλμ από τη Στεμνίτσα όπως έρχεστε από Δημητσάνα, θα στρίψετε στη πινακίδα που γράφει για Μονή Προδρόμου ή κάτι παρόμοιο. (Δείτε χάρτη για λεπτομέρειες και οδηγίες πρόσβασης στα σημεία αφετηρίας.) Το επόμενο σημείο είναι ο χώρος στάθμευσης από τον οποίο ξεκινάει το μονοπάτι που διασχίζει ολόκληρο το φαράγγι του Λούσιου.

Δεν περνάει απευθείας από την Μονή Προδρόμου αλλά είναι εύκολο να δείτε την σήμανση που σας οδηγήσει μέσα από ανηφορικό μονοπάτι στη μονή.

Συντεταγμένες για την Ιερά Μονή Προδρόμου

37.548235,22.053282 –> Μονή Προδρόμου, Αρκαδία-Στεμνίτσα
37.539448,22.046502 –> πάρκινγκ, αφετηρία για περπάτημα στο φαράγγι.
37.545079,22.052837 –> εκκλησάκι, για θέα προς το φαράγγι αλλά και πιο γρήγορη πρόσβαση στη μονή

Μονή Προδρόμου Αρκαδία
Η Μονή Προδρόμου στο φαράγγι του Λούσιου

Ελληνική επανάσταση

Η μονή χτίστηκε τον 16ο αιώνα αλλά στην περιοχή είχε δημιουργηθεί μοναστική παράδοση ήδη από τον 12ο αιώνα. Μάλιστα στην άλλη άκρη του φαραγγιού και αν έχετε όρεξη για περπάτημα στο πανέμορφο φαράγγι του Λούσιου, μπορείτε να φτάσετε μέχρι και την Μονή Φιλοσόφου (ευκολότερη και πιο σύντομη διαδρομή από την Δημητσάνα)

Κατά την Ελληνική επανάσταση του 1821 η Μονή Προδρόμου διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην περίθαλψη αλλά και τον ανεφοδιασμό των Ελλήνων αγωνιστών ενώ τα σημάδια από τα βόλια των Τούρκων στην μεγάλη πύλη μαρτυρούν τις ηρωικές μάχες που δόθηκαν όχι μόνο στην γύρω περιοχή αλλά και μέσα στον περίβολο της μονής που προσέφερε επιπλέον σημαντικό καταφύγιο στον πληθυσμό από τους διωγμούς των Τούρκων.
Βρείτε δωμάτια στην Αρκαδία (η μονή του Προδρόμου βρίσκεται ανάμεσα στην Δημητσάνα και την Στεμνίτσα)

Μονή Προδρόμου στην ΑρκαδίαΗ Μονή Προδρόμου πέρα από την πλούσια θρησκευτική και ιστορική της παράδοση, καταφέρνει να αποτελεί πώλο έλξης πλήθους επισκεπτών και για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της που θα σας εντυπωσίασε όσες φορές και αν την επισκεφτείτε. Ο κάθετος επιβλητικός βράχος μέσα και πάνω στον οποίο είναι χτισμένη η μονή αποτελεί εγγύηση για ένα μεγάλο επιφώνημα θαυμασμού και περιέργειας για τον τρόπο με τον οποίο χτίστηκε κατά τον 16ο αιώνα!

Θέα στο φαράγγι του Λούσιου


Επιπλέον, το μπαλκόνι της Μονής Προδρόμου σας προσφέρει απλόχερα την πανέμορφη θέα προς το φαράγγι του Λούσιου, και τον σταθερό ήχο από τα τρεχούμενα και ορμητικά νερά του ποταμού. Πριν ανεβείτε στο τελευταίο επίπεδο και το μεγάλο μπαλκόνι, στον χώρο υποδοχής της μονής θα σας περιμένουν σερβιρισμένος Ελληνικός καφές και παξιμάδια ή κουλουράκια. Ξεκουραστείτε οργανώνοντας την επόμενη σας επίσκεψη σε αυτόν το τόσο πανέμορφο θρησκευτικό και ιστορικό μνημείο που φιλοξενεί η περήφανη Αρκαδική γη.

Φωτογραφίες από Μονή Τιμίου Προδρόμου στην Αρκαδία


Πρόσβαση στη Μονή Τιμίου Προδρόμου, σημεία αφετηρίας


Timiou Prodromou monastery is build on a huge vertical rock inside Lousios river gorge and offers a thrilling enthusiasm to the visitors of this historical Greek region. In addition to its architectural specificity, this monastery has played a very important role during the Greek revolution against the Turkish occupation in the 18th and 19th century, as it served as a medical station for the injured Greek fighters and as a supply station for the Greek soldiers. Bullets from the Turkish guns on the main entrance door are indicative of the fights that took place a few centuries ago!

Timiou Prodromou monastery was build in the 16th century and is located on the picturesque and full of trees canyon or gorge of river Lousios in Arcadia prefecture, Peloponesse. Stemnitsa is the closest to the monastery village, from which you can take your car in order to reach the 2 parking places from where you will have to walk inside Lousios gorge.

The shortest route is from the small chapel (view map below) and iwill take you around 20 to 30 minutes before reaching the impressive Timiou Prodromou monastery.

Photos from Prodromou monastery in ArcadiaMap and access points to Prodromou monastery in Arcadia


2 Σχόλια

  1. Πόση ώρα απέχει η μονή Προδρόμου από το εκκλησάκι που σταθμεύεις το αυτοκίνητο? και αν γνωρίζετε μέχρι το χώρο στάθμευσης πηγαίνει και Πούλμαν?

  2. καλημέρα σας,
    αν θυμάμαι καλά είναι περίπου μισή ωρα με τα πόδια φυσικά. Αυτή τη διαδρομή την ειχα κάνει πριν αρκετά χρόνια ενώ πιο πρόσφατα έκανα αυτή που ανεβαίνεις ένα μέρος του φαραγγιου για να φτάσεις στη μονή που ειναι πιο ενδιαφέρουσα αλλά μεγαλύτερη και σε υψομετρική διαφορά και σε χρόνο ανάβασης.
    Δεν γνωρίζω καθόλου αν πηγαίνει πούλμαν μέχρι το χώρο στάθμευσης.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.