20.7 C
Athens
Παρασκευή, Μάι 7, 2021

Χιόνια στην Αθήνα

Αν και η Αθήνα φημίζεται για τους αρκετά ήπιους και “μαλακούς” χειμώνες της, δεν είναι λίγες οι φορές που ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία ο χιονιάς έχει κάνει την εμφάνιση του όχι μόνο στα βόρεια αλλά στα κεντρικά και νότια παραθαλάσσια προάστια της πόλης.

Δείτε όλες τις φωτογραφίες || Μείνετε στην Αθήνα

Χιονι στην παραλία Φαλήρου, Αθήνα
Χιονισμένη παραλία Π. Φαλήρου και πισω ακριβώς η Μαρίνα Αλίμου, νότια προάστια Αθήνα.

Σε αντίθεση με την δεκαετία του ’90 οπου οι Αθηναίοι στο κέντρο και τα νότια της πόλης είδαν χιόνι μόνο το 1992 (πρέπει να ήταν ο Φεβρουάριος του ’92), την πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας, ο χιονιάς τίμησε με την παρουσία του τους κατοίκους της Αττικής αρκετές φορές δίνοντας έτσι ιδιαίτερη χαρά κυρίως στους πιτσιρικάδες που βγήκαν στους δρόμους να χαρούν το σπάνιο αυτό, για τα δεδομένα της Αθήνας, καιρικό φαινόμενο.

Ιανουάριος του 2002

Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Αθήνα, χιόνι, χιονόπτωση
Διονυσίου Αρεοπαγίτου, χιονόπτωση στην Αθήνα κάτω απο τον βράχο της Ακρόπολης, 2002

Συγκεκριμένα, τον Γενάρη του 2002 έπεσε το πρώτο χιόνι της νέας χιλιετίας στους δρόμους της Αθήνας. Χιόνισε σε όλη την πόλη χωρίς όμως να το στρώσει στα νότια προάστια. Στο κέντρο όμως η χιονόπτωση ήταν αρκετά έντονη για περίπου μισή ώρα με αποτέλεσμα ο λόφος του Λυκαβηττού, ο λόφος του Φιλοπάππου, τα στενά της Πλάκας αλλά και ο βράχος της Ακρόπολης να ντυθούν στα λευκά έστω και για μία ώρα περίπου μόνο μίας και στη συνέχεια η ένταση μειώθηκε σημαντικά και χιόνι έλιωσε σε λίγα μόλις λεπτά. Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες απο τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου κάτω ακριβώς απο τον βράχο της Ακρόπολης και τον Παρθενώνα, ειναι απο τον Ιανουάριου του 2002 και συγκεκριμένα το διάστημα με την δυνατή χιονόπτωση. Η λήψη έγινε με αναλογική DSLR μηχανή (Canon EOS 3000) και ασπρόμαυρο φίλμ Ilford ISO 400.

Ο χειμώνας του 2004

Ο πρώτος όμως πραγματικά δυνατός χιονιάς για την πρωτεύουσα ήρθε δύο χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2004. Συγκεκριμένα, χιόνι άρχισε να πεφτει σε όλη την πόλη απο το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου, περίπου στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, με αποτέλεσμα να το στρώσει μέχρι και τα νότια προάστια (Αλιμος, Παλαιό Φάληρο κλπ). Το επόμενο πρωι, στις 13 Φεβρουαρίου δηλαδή, τα πάντα ήταν παγωμένα, η θερμοκρασία στα νότια ήταν υπό το μηδέν και ο κόσμος φυσικά δεν έχασε την ευκαιρία για μία μοναδική βόλτα στα χιονισμένα πάρκα και τους πεζόδρομους δίπλα ακριβώς στην αχνισμένη θάλασσα του Σαρωνικού κόλπου.

Χιόνια στην Αθήνα, παραλία
Χιονισμένο πάρκο στο Όστρια καφε, παραλία του Αλιμου, Φεβρουάριος 2004.

Χιονισμένα βουνά στο λεκανοπέδιο

Ο χειμώνας του 2005 ήταν σχετικά φυσιολογικός για την Αθήνα αφού δεν ειχαμε έντονα καιρινά φαινόμενα στο κέντρο της πόλης αλλά κάποιες μέρες μόνο στα βόρεια προάστια και φυσικά τα γύρω βουνά του λεκανοπεδίου και κυρίως την Πάρνηθα και την Πεντέλη οι οποίες ντύθηκαν 2-3 φορές στα λευκά.

οακα χιονι πεντέλη
Το Ολυμπιακό στάδιο και η χιονισμένη Πεντέλη, Φεβρ'02

Χιονι με δόσεις

Το 2006 ξεκίνησε αρκετά δυναμικά με χιονοπτώσεις στο κέντρο της πόλης για δύο συνεχόμενες μέρες. Συγκεκριμένα στις 24 και 25 Ιανουαρίου είχαμε χιονόπτωση και στο κέντρο της πόλης και στα νότια προάστια. Δεν ήταν σε καμία περίπτωση της έντασης του Φεβρουαρίου του 2004 αλλά ήταν αρκετή ωστε στις 25 Γενάρη να το στρώσει έστω και για μερικές ώρες μέχρι και στη Καλλιθέα και το Μοσχάτο. Οι πιό κεντρικοί λόφοι όπως ο Φιλοπάππου και ο Λυκαβηττός ήταν κατάλευκοι για όλη σχεδόν την ημέρα.

Αθήνα, χιονόπτωση στη Καλλιθέα
Το γήπεδο της Καλλιθέας στα λευκά απο την έντονη χιονόπτωση, Ιανουάριος 2006

Χειμώνας και χιονοπτώσεις του 2008 στην Αθήνα

Και φτάνουμε στο 2008 στο οποίο σημειώθηκε ίσως το εντονότερο φαινόμενο χιονόπτωσης στην Αθήνα και συγκεκριμένα στα κεντρικά και τα νότια προάστια για όλη την δεκαετία απο το 2000 έως και το 2010. Τα πρώτα δείγματα τα είχαμε απο το απόγευμα της Παρασκευής 16 Φεβρουαρίου όταν και άρχισε να χιονίζει και να το στρώνει σε βόρεια προάστια όπως η Πολιτεία και η Εκάλη. Αυτό το βράδυ εκεί είχε αρκετό κρύο (γύρω στους -5 βαθμους κελσίου) και πάρα πολύ αέρα.

Χιονοπτωση στην Αθήνα
Παραλία Αλίμου, πάρκο καφέ Όστρια, Φεβρουάριος 2008


Η χιονόπτωση ήταν έντονη αλλά οι νιφάδες ήταν πολύ λεπτές και παρασύρονταν προς όλες τις κατευθύνσεις ανάλογα με τα κέφια του έντονου βοριά που φύσαγε στο λεκανοπέδιο εκείνο το βράδυ. Στα βόρεια το είχε στρώσει αλλά το σημαντικότερο πρόβλημα για τους πεζούς (αν και η αλήθεια ειναι πως δεν κυκλοφορούσαν και πολλοί έξω εκείνο το βράδυ) ήταν ο πάγος που έπιασε απο πολύ νωρίς κυρίως του δυνατού αέρα και φυσικά της πολύ χαμηλής θερμοκρασίας. Την επόμενη μέρα, Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2006, στα κεντρικα και τα νότια χιόνιζε αλλά όχι τόσο για να το στρώσει. Βέβαια όλα αυτά άλλαξαν απο το βράδυ του Σαββάτου όταν και η κακοκαιρία συνεχίστηκε με ακόμα πιο έντονα φαινόμενα. Συγκεκριμένα, στα βόρεια προάστια ο δυνατός αέρας κόπασε αλλά η χιονόπτωση συνεχίστηκε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Αυτή τη φορά οι νιφάδες ήταν αρκετά μεγάλες και σε συνδυσμό με την άπνοια που επικρατούσε έντυσαν τα πάντα στα λευκά. Το χίονι σε αρκετά σημεία ειχε φτάσει και τους 40 πόντους στα περισσότερα βόρεια προάστια της πόλης και οι μετακινήσεις γίνοντας μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες ακόμα και πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης.

Χιονόπτωση στην Αθήνα
Παραλία Αλίμου, πάρκο Όστρια καφέ, Φεβρουάριος 2008

Το πρωί της Κυριακής 17 Φεβρουαρίου του 2008 στα νότια προάστια η κατάσταση ήταν κάπως μπερδεμένη, Νόμιζες πως ότι ήταν να ρίξει το έριξε κατά τη διάρκεια της νύχτας και πως πάμε για ομαλοποίηση των καιρικών φαινομένων. Μάλιστα είχε αρχίσει να λιώνει και το λιγοστό χιόνι που είχε στρώσει το βράδυ. Και ενώ το μεσημέρι περιμέναμε να ανέβει η κάπως και θερμοκρασία ο καιρός αλλάζει απότομα προς το χειρότερο (ή το καλύτερο, όπως το πάρει κανείς). Έντονο κρύο, βαριά συννεφία και μέσα σε μισή ώρα το λεπτό χιόνι που έπεφτε που και πού έγινε έντονη χιονόπτωση που κράτησε 2-3 ώρες με αποτέλεσμα να ντυθούν τα πάντα στα λευκά. Απο τους δρόμους, τα πεζοδρόμια μέχρι και το πάρκο της Όστριας, οι βάρκες και τα καίκια στην Μαρίνα Αλίμου και φυσικά οι παραλίες του Καλαμακίου και του Παλαιού Φαλήρου. Η άμμος εξαφανίστηκε και το χιόνι σταμάτούσε ακριβώς στο σημείο που ξεκινούσε η θάλασσα.

Η ένταση του φαινομένου και η ποσότητα του χιονιού ήταν αρκετά μεγάλη και φυσικά σπάνια για τα παραθαλάσσια προάστια των Αθηνών. Το απόγευμα κατά τις 7 το φαινόμενο περιορίστηκε αρκετά μέχρι και τις 10 το βράδυ όταν και πάλι αρχισε να χιονίζει με μεγάλη ένταση μέχρι και τις 4-5 το πρωι!!! Αποτέλεσμα αυτού του φαινομένου ήταν να “εξαφανιστούν” κάτω απο το χίονι κεντρικότατοι δρόμοι της Αθήνας και των νοτίων προαστίων όπως η Αμφιθέας αλλά και η παραλιακή λεωφόρος! Εκείνο το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα, πραγματικά δεν κυκλοφορούσε τίποτα στους δρόμους και το μόνο που μπορούσες να ακούσεις ήταν ο μοναδικός αυτός ήχος της δυνατής χιονόπτωσης!

Χιονισμένη παραλία Αλίμου , Αθήνα
Η παραλία του Αλίμου στα λευκά, Φεβρουάριος 2008

Το επόμενο πρωί, λίγες δηλαδή ώρες απο όσο περιγράψαμε, τα πάντα ήταν στα λευκα και φωτίζονταν απο το μοναδικό φως του Αθηναϊκού ήλιου που είχε κάνει λαμπρή εμφάνιση σαν να ήθελε να μας θυμίσει οτι αυτός ειναι ο κυρίαρχος του τοπίού ακόμα και μέσα στη καρδιά ενός τόσο έντονου για την Αθήνα χειμώνα.

Διαμονή στην Αθήνα.

Δείτε όλα τα διαθέσιμα ξενοδοχεία στην Αθήνα στις καλύτερες τιμές από το booking.com – Αθήνα

Φωτογραφίες απο την χιονισμένη Αθήνα

Πάνω ↑

Χάρτης

4 Σχόλια

Subscribe
Notify of
guest
4 Σχόλια
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments

Ανανεώθηκαν πρόσφατα

Δείτε τη μαγευτική παραλία από το νέο σποτ του ΕΟΤ για το 2020, που βρίσκεται 2 ώρες από την Αθήνα και έχει αποσπάσει τις καλύτερες εντυπώσεις.
Παραλίες στη νότια Εύβοια για όλα τα γούστα. Στα ρηχά και πιο ήσυχα νερά του νότιου Ευβοϊκού ή στις συνήθως ταραγμένες αλλά μαγευτικές παραλίες του Αιγαίου;
Θηρασιά, περάστε απέναντι και ταξιδέψτε στον χρόνο Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση πως ήταν η Σαντορίνη πριν από αρκετές δεκαετίες δεν χρειάζεται να ανατρέξετε...