[:el]Σύμη[:en]Symi island photos[:]

Κατηγοριοποιημένα ως ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ, ΝΗΣΙΑ
Symi-Simi-island-Dodekanisa-travelphoto.gr

Την έχουν αποκαλέσει το στολίδι των Δωδεκανήσων και όχι άδικα. Η Σύμη σε μαγεύει από την πρώτη κιόλας στιγμή που το πλοίο θα πλησιάσει στο λιμάνι του Γιαλού καθώς τα παραδοσιακά αρχοντικά σπίτια απλώνονται αμφιθεατρικά και μέχρι την κορυφή του λόφου του κάστρου οπού βρίσκεται ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού, το Χωριό. Η Σύμη τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε έναν ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό καθώς φαίνεται πως έχει αρχίσει να εκμεταλλεύεται αρκετά από τα χαρακτηριστικά που την ευνοούν ώστε να αναδειχτεί σε ένα από τα δυνατά χαρτιά του Ελληνικού τουρισμού. Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή θα πρέπει να πούμε πως το σημαντικότερο όπλο της Σύμης είναι η γραφικότητα του μεγαλύτερου οικισμού του νησιού ο οποίος χωρίζεται σε δύο νοητά τμήματα, αυτό του Γιαλού και του Χωριού. Διαβάστε περισσότερα μετά τις φωτογραφίες ή Δείτε τον χάρτη με τις τοποθεσίες των φωτογραφιών.

Ξενοδοχεία στη Σύμη

Δείτε τις προτάσεις διαμονής στη Σύμη και κάνετε σύγκριση τιμών αλλά και κριτικών απο άλλους επισκέπτες της Σύμης μέσα από το μεγαλύτερο online booking website: το booking.com (Σύμη).
Booking.com

Δρομολόγια πλοίων για το πανέμορφο λιμάνι της Σύμης

Επιλέξτε το λιμάνι αναχώρησης και δείτε αν υπάρχει διαθέσιμο δρομολόγιο για τη Σύμη.

Φωτογραφίες από την πανέμορφη Σύμη


Επιστροφή στις φωτογραφίες

Ο οικισμός του Γιαλού, το λιμάνι της Σύμης

Ο Γιαλός είναι το παραθαλάσσιο κομμάτι της πρωτεύουσας της Σύμης και αποτελεί το φυσικό λιμάνι του νησιού. Στην είσοδο του λιμανιού δεσπόζει το δημοτικό ρολόι του 1880, στη δεξιά είσοδο, ενώ υπάρχει και το μνημείο παράδοσης των Δωδεκανήσων από τους Γερμανούς στους συμμάχους κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Επιπλέον, μπορείτε να επισκεφτείτε και το αξιόλογο Ναυτικό μουσείο. Το Χωριό ή Άνω Σύμη αποτελεί το μέσο και άνω τμήμα του οικισμού στο οποίο κυριαρχούν τα πανέμορφα παραδοσιακά σπίτια που ανεβαίνουν ως την κορυφή του λόφου όπου δεσπόζει το κάστρο και η Μεγάλη Παναγιά.

Σύμη-χώρα-Γιαλός
Ο Γιαλός, το φυσικό λιμάνι της Σύμης, από παραλιακό καφέ μπαρ

Οι δύο οικισμοί ενώνονται με την Καλή Στράτα με τα 500 περίπου φαρδιά σκαλοπάτια της που απαιτούν σχετικά καλή φυσική κατάσταση προκειμένου να τα ανεβείτε. Αξίζει όμως τον κόπο και με το παραπάνω καθώς μόνο έτσι θα απολαύσετε την γραφικότητα του οικισμού με τα παλιά νεοκλασικά κτίρια και την αρχιτεκτονική που έχει κάνει διάσημη την Σύμη σε όλο τον κόσμο. Αφού φτάσετε στην κεντρική πλατεία με το γραφικό περίπτερο, ανηφορίστε λίγο ακόμα και ανεβείτε στην Μεγάλη Παναγιά με την υπέροχη θέα στην πίσω μεριά του Χωριού, τον πανέμορφο Γιαλό με το λιμάνι του, αλλά και σε ολόκληρο το νησί και τα παράλια της Μικράς Ασίας.

Οικισμός Πέδι

Πέρα από την πρωτεύουσα του νησιού, στη Σύμη θα πρέπει να επισκεφτείτε και τον παραθαλάσσιο οικισμό Πέδι. Είναι ένα γραφικό ψαροχώρι με λίγες ταβέρνες καθώς και κάποιες αξιόλογες προτάσεις διαμονής. Η θάλασσα, όπως και στο υπόλοιπο νησί είναι πεντακάθαρη ενώ προστατεύεται αρκετά από τους ανέμους καθώς το Πέδι με την παραλία του βρίσκονται στο βάθος ενός μακρόστενου όρμου.

Σύμη-Πέδι-Χωριό
Χωριό και το παραθαλάσσιο Πέδι. Απέναντι από τα παράλια της Τουρκίας, Σύμη

Άλλος παραθαλάσσιος οικισμός είναι το Νημπορίο για το οποίο αυτή τη περίοδο γίνονται κατασκευαστικά έργα στο δρόμο ώστε να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση στις παραλίες του.

Ο όρμος του Πανορμίτη και το ξακουστό μοναστήρι.

Αν πάτε στη Σύμη υπάρχουν ακόμα δύο πράγματα που πρέπει να κάνετε και να δείτε. Το πρώτο έχει να κάνει με την επίσκεψη στον όρμο του Πανορμίτη με τα καταπράσινα νερά, τις κατάφυτες γύρω πλαγιές και φυσικά το ομώνυμο μοναστήρι που είναι το σημαντικότερο των Δωδεκανήσων μετά από αυτό του Αγίου Ιωάννη στη Πάτμο. Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στον Αρχάγγελο Μιχαήλ και ο πατέρας Ιερόθεος θα είναι εκεί προκειμένου να σας ξεναγήσει και να σας πει την ιστορία των θαυματουργών εικόνων αλλά και των φιλάνθρωπων δραστηριοτήτων της μονής.

Ημερήσια εκδρομή με καραβάκι για τον γύρο της Σύμης

Τέλος, πριν φύγετε από την Σύμη καλό θα ήταν να κάνετε μία ημερήσια εκδρομή γύρω από το νησί με καΐκι. Εμείς πήγαμε με τα καΐκια Ποσειδών και Τρίτον και κολυμπήσαμε στα γαλαζοπράσινα νερά στις ξέρες του νησιού Γιαλεσίνο, στον όρμο του Πανορμίτη, στο νησάκι Σεσκλί όπου οι καπετάνιοι των καϊκιών είχαν ετοιμάσει 6-7 διαφορετικά καλομαγειρεμένα φαγητά με κρασί και αναψυκτικά ενώ για επιδόρπιο είχαν φυλάξει την επίσκεψη στην μοναδική παραλία του Αγίου Γεωργίου Δυσάλωνα με τον εντυπωσιακό κατακόρυφο βράχο των 300 μέτρων που κρέμεται πάνω από τα μπλε νερά του μικρού κόλπου! Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Ειρήνη, την Ευαγγελία από τον Δήμο Σύμης, τον Μάκη και τον Γιάννη από τα καΐκια Τρίτον και Ποσειδών για την πολύτιμη βοήθεια τους κατά την παραμονή μου στη Σύμη!

κείμενα/φωτογραφίες: Γιάννης Τσουρατζής

Επιστροφή στις φωτογραφίες της Σύμης

Χάρτης Σύμης με τις τοποθεσίες των φωτογραφιών.


Symi (Simi island) offers some of the most idyllic pictures of Greece. Its picturesque harbor Gialos with the traditional colorful houses is one of the most depicted settlement in Greek island postcards! Symi’s visitors will understand the reason by the time their boat approaches to the impressive harbor. Gialos’ houses are connected, through Kali Strata way (500 hundred wide steps) to island’s capital Chorio, that is located on the hill right above. A visit to one of the highest spots in Chorio, to the Venetian Knight castle and Panagia church, offers an impressive view to the traditional settlement as long as to some parts of the island and  the Turkish coasts.

Ferry boat schedule for Symi island

Pick your departure port and check when and how it will cost you o travel by boat in Symi island

Simi-Chora-Gialos
Gialos, the natural Symi’s port from a coastal cafe-bar

While in Symi don’t forget to visit Pedi coastal village, located on a tranquil bay with a small beach and very calm water to swim. Moreover, in Panormitis bay, you will have the chance to visit one of the most important monasteries in the Aegean, that of Taxiarhis Michail (15th century AD). Information and bookings telephone: (0030) 2246071581.

Hotels and accommodation in Symi island, Dodecanese

Find hotels in Simi island and compare prices and reviews on booking.com (Symi)

Booking.com

Continue to Symi daily excursion day or View map with photos locations.

Simi island photos


Return to Symi photos.

Excursion boat around Simi island

Last but not least is one of  my personal favorites activities in the island of Symi. Keep a day for a excursion boat . It will take you around the island where you will have the time to visit some “hidden” spots with exotic water to swim, like Sekslia island and the breath taking beach of Ai Giorgis Disalonas with the unique 300 meter steep rock right above the pebble beach!

Συμη-θάλασσα-εκδρομή
Arriving at shoal spot with exotic water, Symi.

I was lucky to take this excursion with captains Makis and Yiannis who own Triton and Poseidon boats respectively. We first passed from a small blue cave then we had some time for swim to an amazing shoal spot with exotic water (see photos) and then we set out for Panormitis. We had 45 minutes to visit the monastery and then we visited another magic sea spot at Sesklia small islands! There we had 1 hour break where Makis and Yiannis prepared our launch with around 6 different tasty dishes! Wine, refreshments and water for one of the best moments in Symi! For desert we visited the amazing beach of Ai Giorgis Disalonas with the 300 meter steep rock formation right above the pebble beach. I would like to thank Irene, Evaggelia, Makis and Yiannis for their great help in order to take some of my best pictures of Symi island.

text/photos: Yiannis Tsouratzis

Return to Symi’s photos

Simi island map

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.