Θηρασιά

Κατηγοριοποιημένα ως ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΝΗΣΙΑ
Θέα από το νησάκι της Θηρασιάς
Θηρασιά, ο οικισμός Μανωλάς και το μικρό λιμανάκι Κόρφος

Θηρασιά, περάστε απέναντι και ταξιδέψτε στον χρόνο

Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση πως ήταν η Σαντορίνη πριν από αρκετές δεκαετίες δεν χρειάζεται να ανατρέξετε σε κάποιο φωτογραφικό άλμπουμ της δεκαετίας του 50 αλλά απλά να πάρετε το καραβάκι και περάσετε απέναντι, στο μικρό νησί της Θηρασιάς και τον παραδοσιακό της οικισμό τον Μανωλά (φωτογραφία) που στέκει και αυτός πάνω από τα απόκρυμνα ηφαιστειακά βράχια της αρχαίας Θήρας, της Στρογγύλης.

Αν δείτε τον χάρτη του Αιγαίου και εστιάσετε στη Σαντορίνη ή ακόμα καλύτερα πετάξετε με αεροπλάνο από πάνω της (φωτογραφία) θα παρατηρήσετε το στρογγυλό σχήμα που είχε το νησί πριν την μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη του 1600 π.Χ. Το συγκλονιστικό αυτό γεωλογικό φαινόμενο καταπόντισε το μεγαλύτερο μέρος του νησιού στη θάλασσα αφήνοντας τη Θήρα όπως τη ξέρουμε τώρα μαζί με την Νέα και Παλαιά Καμμένη (το ηφαίστειο), το Γλαρονήσι και το βόρειο ανατολικό κομμάτι της αρχαίας Στρογγύλης, τη σύγχρονη Θηρασιά.

Πετώντας πάνω από την Σαντορίνη, πτήση
Πετώντας πάνω από την Σαντορίνη – Flying over Santorini island

Πρόσβαση στην άγνωστη αλλά πανέμορφη Θηρασιά

Η Θηρασιά βρίσκεται σε μικρή απόσταση (1,4 ναυτικά μίλια) από το λιμάνι της Οίας, το πανέμορφο Αμμούδι. Από εκεί ξεκινούν καραβάκια (λάντζες) που θα σας μεταφέρουν στο μικρό παραθαλάσσιο χωριουδάκι της Ρίβας (Αγία Ειρήνη) στη Θηρασιά. Η θαλάσσια διαδρομή διαρκεί περίπου 15-20 λεπτά και κοστίζει 1,04 ευρώ (τιμή το 2016). Στο Αμμούδι δεν υπάρχει πάρκινγκ και το αυτοκίνητο σας το αφήνετε στα δεξιά και αριστερά του δρόμου (ανάλογα την ώρα και την κίνηση μπορεί να χρειαστεί να παρκάρετε σε σημείο με αρκετό περπάτημα μέχρι το Αμμούδι)

Oia-Ammoudi-Santorini-Thira
Η Οία και το Αμμούδι όπως φαίνονται πηγαίνοντας προς το νησάκι της Θηρασίας.

Εναλλακτικά, αν μένετε για παράδειγμα στα Φηρά και δεν θέλετε να πάτε μέχρι την Οία, μπορείτε να κατεβείτε στο λιμάνι του Αθηνιού απ’ όπου εκτελούνται δρομολόγια για το δεύτερο λιμάνι της Θηρασιάς, τον Κόρφο (στο οποίο θα αναφερθούμε αργότερα) ενώ αρκετά ιστιοφόρα καθώς και τουριστικά καΐκια καταλήγουν στον Κόρφο για ένα μικρό διάλειμμα και ίσως φαγητό μετά από την επίσκεψη στον ηφαιστειακό κρατήρα της Νέας Καμμένης. Αν τώρα πρώτος προορισμός σας είναι η Θηρασιά υπάρχουν και μερικά δρομολόγια πλοίων ή ταχύπλοων που περνάνε και από το μικρό αυτό νησί.

Αφού φτάσετε λοιπόν στη Ρίβα θα ανεβείτε στο λεωφορείο για τη μεταφορά σας μέχρι τη χώρα του νησιού, τον οικισμό Μανωλά, ενώ αν έχετε χρόνο και όρεξη μπορείτε να κατεβείτε και στο χωριό Ποταμός που αποτελεί ενδιάμεση στάση του λεωφορείου.

Απολαύστε την επιβλητική θέα στον Μανωλά.

Όταν φτάσετε στον Μανωλά θα σας προτείναμε να αρχίσετε αμέσως τις βόλτες στα στενά σοκάκια του και αρχικά να κατευθυνθείτε στα δεξιά του οικισμού (όπως κοιτάτε απέναντι τη Σαντορίνη) προς την άκρη του απ’ όπου θα βρείτε σημεία με την καλύτερη θέα προς τα τοπία του μοναδικού αυτού τόπου (στο κιόσκι ενός παλιού ξενοδοχείου “Ζαχάρο Studios” βρήκαμε τη καλύτερη θέα αν και είχε αρχίσει να χτίζεται ένα μεγάλο συγκρότημα που είχε ήδη κόψει κάπως τη κάπως τη θέα προς τον οικισμό, δε ξέρω πως θα ‘ναι όταν ολοκληρωθεί).

Θηρασιά, ο οικισμός Μανωλάς
Θηρασιά, ο οικισμός Μανωλάς και η Σαντορίνη.

Στο σημείο αυτό θα καταλάβετε πως το φυσικό τοπίο δεν έχει και ιδιαίτερες διαφορές από αυτό στα Φηρά ή την κοσμοπολίτικη Οία, αν και νομίζω πως τα Φηρά για παράδειγμα είναι σε μεγαλύτερο υψόμετρο από τη Θηρασιά κάτι που μεγιστοποιεί το δέος που αισθάνεται ο παρατηρητής. Όπως και να χει, η Θηρασιά και συγκεκριμένα η θέα στο Μανωλά προσφέρει παρόμοια ευχαρίστηση ενώ παράλληλα παραμένει ακόμα μακρυά από τον θόρυβο, τις αισθητικές παρεμβάσεις του τουρισμού και των επιδράσεων του στον παραδοσιακό χαρακτήρα των οικισμών της Σαντορίνης.

Στον Μανωλά λοιπόν η αλήθεια είναι πως δεν έχετε να κάνετε και πάρα πολλά πράγματα κάτι που με ευχαρίστησε περιέργως αρκετά.


Νομίζω πως την περισσότερη ώρα την έφαγα απολαμβάνοντας το φυσικό τοπίο και περπατώντας στα στενάκια του οικισμού φωτογραφίζοντας ένα χωριό που έχει μείνει πίσω στο χρόνο. Είδαμε αρκετά σπίτια βέβαια ερειπωμένα (φωτογραφία) καθώς και μία σχετικά μεγάλη παλιά τουριστική επιχείρηση κάτι που ίσως να εξηγείται και από το γεγονός πως πλέον η Θηρασιά απαριθμεί μόλις 320 καταγεγραμμένους κατοίκους από περίπου χίλιους που είχε πριν αρκετά χρόνια.

Στον Μανωλά θα βρείτε κάνα δυο καφενεία και δύο ταβέρνες. Έφαγα στη μία, θα τη βρείτε στις αρχές του πλακόστρωτου μονοπατιού που οδηγεί στον Κόρφο, χαζεύοντας για άλλη μιά φορά την υπέροχη θέα προς τον Κόρφο και την Σαντορίνη απολαμβάνοντας παράλληλα τα καλομαγειρεμένα γεμιστά που παρήγγειλα. Νομίζω πως αυτός ο υπέροχος συνδυασμός δύσκολα περιγράφεται και ξεπερνιέται!

Κατεβαίνοντας στον Κόρφο

Φραγκόσυκα Θηρασιά Κόρφος
Τα φραγκόσυκα κυριαρχούν στις απότομες πλαγιές της Θηρασιάς

Η ώρα όμως είχε περάσει και έπρεπε να κατέβω προς τον Κόρφο για να πάρω από εκεί το καραβάκι που θα με επέστρεφε στο Αμμούδι (λιμανάκι κάτω από τον οικισμό της Οίας) όπου είχα αφήσει το αυτοκίνητο. Το μονοπάτι λοιπόν προς τον Κόρφο είναι αρκετά κατηφορικό κάτι που με έκανε να σκεφτώ πως έκανα πολύ σωστά που επέλεξα τη συγκεκριμένη διαδρομή (να ανέβω στον Μανωλά από Ρίβα με το λεωφορείο και να κατέβω στον Κόρφο με τα πόδια) αφού το ανέβασμα είναι απαιτητικό, ιδιαίτερα αν γίνει μεσημέρι κάτω από τον δυνατό καλοκαιρινό ήλιο, κάτι ιδιαίτερα εμφανές στα πρόσωπα όσων ανέβαιναν από τον Κόρφο προς τον Μανωλά.

Βέβαια ειναι και αυτή η ταλαιπωρία μέρος της εμπειρίας που προσφέρει η Σαντορίνη ενώ δεν συζητάω για τα πολλαπλά οφέλη μίας τέτοια φυσικής δραστηριότητας. Μη το επιχειρήσετε μόνο αν έχετε φάει λίγο πριν σε κάποιες από τις ταβέρνες του Κόρφου, αν δεν αισθάνεστε καλά ή δεν έχετε μία σχετικά καλή φυσική κατάσταση. Εναλλακτικά, μπορείτε να ανεβείτε και με γαϊδουράκι (φωτογραφία).

Στο δεύτερο λιμάνι της Θηρασιάς τον Κόρφο

Φτάνοντας στον Κόρφο λοιπόν κατάλαβα πως θα ήταν εξαιρετικά αν είχα λίγο περισσότερο χρόνο προκειμένου να ρίξω μία βουτιά στη θάλασσα και τα πράσινα και σκούρα μπλε νερά της. Δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη παραλία αλλά μικρά κομμάτια με βότσαλο και βραχάκια για βουτιές και πραγματικά ζήλεψα όσους ήταν ήδη μέσα στα βαθιά πεντακάθαρα νερά της Θηρασιάς. Την επόμενη φορά θα το ξέρω και θα ‘χω περισσότερο χρόνο για μία βουτιά οπωσδήποτε. Μετά τη βουτιά μπορείτε να φάτε στις αρκετές ψαροταβέρνες που αποτελούν βασικά και τα περισσότερα οικοδομήματα του οικισμού. Λογικά τον χειμώνα δεν θα μένει κανείς εδώ κάτω.

Thirasia-θηρασιά_Κόρφος

Επιστροφή στο Αμμούδι της Οίας

Το καραβάκι ήρθε και πήρα τον δρόμο της επιστροφής για το Αμμούδι και τη Σαντορίνη. Αν μετά από τόσες ώρες δεν έχετε φάει ακόμα τίποτα, στο Αμμούδι θα βρείτε ακόμα περισσότερες ψαροταβέρνες οπότε δεν έχετε καμία δικαιολογία για την αδικαιολόγητη νηστεία που έχετε επιβάλει στον εαυτό σας. Προσωπικά είχα αρχίσει ήδη να χωνεύω τα γεμιστά που είχα φάει στη Θηρασιά και εφόσον δεν πείναγα είπα να κάνω το μπάνιο που χρώσταγα στον εαυτό μου ακολουθώντας το μονοπάτι που ξεκινάει μετά και την τελευταία ταβέρνα στο Αμμούδι.

Οία και Αμμούδι, Santorini island
Η πανέμορφη Οία και το Αμμούδι καθώς επιστρέφουμε το απόγευμα από την μονοήμερη εκδρομή στη Θηρασιά

Το στενό μονοπάτι σε κάποια φάση στρίβει αριστερά και αποκαλύπτεται όλη σχεδόν η ανάγλυφη γραμμή του νησιού που περιλαμβάνει το Ημεροβίγλι και τα Φηρά.

Κείμενο/φωτογραφίες: Γιάννης Τσουρατζής

Φωτογραφίες από τη Θηρασιά

Χάρτης

If you want to get a feeling of how the cosmopolitan and crowded with tourists Santorini might have looked like back in the 50’s or 60’s then your best chance is by visiting the small island of Thirassia.

Thirassia is located very close to the small coastal port of Ammoudi, right under the picturesque village of Oia (Ia) in the north part of Santorini island. By there you take a small boat to take you to Thirassia and one of its ports called Riva. From Riva the best way to get to the Chora or Thirassia’s capital is by taking the public bus that will take you to the small settlement of Manolas (Μανωλάς in Greek).

Manolas village

When you arrive there the best thing to do is to just walk around its small alleys and enjoys the old village’s traditional character which has remained intact from massive tourism and of course the majestic view to the volcanic small island of Nea Kammeni and the island of Santorini. If you feel hungry there are a couple of tavernas, we tried one with an amazing view and delicious food, or find one or two cafes that may open depending the time and the season of your visit.

Θέα από το νησάκι της Θηρασιάς
Thirasia island, view to Manolas the small village and capital of this tiny island. On the bottom right the small port named Korfos and on the background part of Santorini island and Ia village

On our way back to Santorini

The best way to return back to Santorini island is now by following the paved narrow pedestrian path all the way to Thirassia’s second small port called Korfos. At Korfos we suggest to take a dive in the perfect clear dark waters of Santorini’s sea and if you feel hungry again enjoy some fish on the handful tavernas placed by the seaside.

Take the boat back to Ammoudi and enjoy the way Santorini looks like from the sea level while the village of Oia gets closer and closer offering some unique photo opportunities.

Photos from Thirassia island

Map

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.